Edukovati mlade o problemu trgovine djecom

26.08.2022.

Potrebno je što više edukovati djecu i mlade o problemu trgovine djecom o kojem se vrlo malo ili nikako ne govori, kao i podizati svijest stanovništva o tome, zaključeno je danas u Višegradu na javnoj debati „Zajedno u borbi protiv trgovine djecom. Prekinimo lanac trgovine-djeca nisu roba“.

Bosa Miletić, predsjednik Udruženja „Most“ koje je organizovalo debatu, rekla je novinarima da je na skupu najviše diskutovano o oblicima trgovine djecom, o romskoj, ali sve više i drugoj djeci koja prose na ulicama.

„Osvrnuli smo se i na raniji period u kojem smo u Višegradu imali dva nestala dječaka. Postojala je sumnja na trgovinu djecom, ali, nažalost, nikada nije ustanovljeno šta se desilo sa dječacima, oni se i dalje vode kao nestali“, navela je Miletićeva.

Ona je podsjetila i na slučaj trgovine djevojkama radi seksualne eksploatacije, koji je procesuiran.

Učesnici debate saglasni su da roditelji treba da upozoravaju djecu da ne razgovaraju sa strancima i da ne ulaze sa nepoznatima u automobil, a dati su i različiti primjeri manipulacije djecom, posebno mlađom.

Miletićeva kaže da je bilo riječi i o slučajevima da su migranti prolazili kroz Višegrad vodeći djecu za koju je dokazano da nisu njihova.

Učesnici javne debate bili su predstavnici opštine Višegrad, Doma zdravlja, Centra za socijalni rad, Osnovnog suda, Osnovne škole „Vuk Stefanović Karadžić“ i Srednje škole „Ivo Andrić“.

SRNA