Edukativni kamp i sljedeće godine u Andrićgradu

05.04.2019.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević primio je danas učenike, nastavnike i profesore koji učestvuju na edukativnim radionicama koje se održavaju u Andrićgradu, a na sastanku je dogovoreno da će ova manifestacija i naredne godine biti održana na istom mjestu.

Đurević je izrazio nadu da će to postati tradicionalan događaj u ovoj opštini.

„Iz naše opštine otišla je jedna jako lijepa slika. Djecu moramo motivisati i pomagati na različite načine, jer naša mladost mora da bude na prvom mjestu“, naglasio je Đurević.

Prema njegovim riječima, Višegrad i Andrićgrad su i ovaj put pokazali da mogu da budu dobri domaćini za ovakve manifestacije, kako ljudstvom, tako i logistikom.

„U Višegradu ima mnogo toga da se vidi, od ćuprije, spomen-učionice Ive Andrića, Andrićgrada i svih drugih turističkih potencijala, tako da će otići jedna jako lijepa slika iz našeg grada“, rekao je Đurević.

Profesor likovne kulture u Srednjoškolskom centru „Golub Kureš“ iz Bileće Slađana Topalović istakla je da će sa pozitivnim utiscima otići iz Višegrada.

„Sa mnom je došlo osam nagrađenih talentovanih učenika iz Bileće. Oni nakon radionica u Andrićgradu odlaze bogatiji za mnogo naučenih vještina. Učestvovali su na više radionica, ne samo u onim u kojima su nagrađeni. Upoznali su Višegrad i utisci su im divni“, navela je Topalovićeva.

Topalovićeva je dodala da učenici likovne grupe iz kreativne radionice izrađuju mural, dužine četiri i visine dva metra, koji će ostati Višegradu.

„Učenici su izradili skice, izabrali najbolje rješenje, a biće naslikan orao koji ima simboliku slobode“, navela je Topalovićeva.

Topalovićeva je zahvalila Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, Likovnoj akademiji, Radio-televiziji Republike Srpske i načelniku opštine Višegrad Mladenu Đureviću.

Učenik banjalučke Srednje medicinske škole Milica Vujasin, koja je konkurisala na dramaturgiji, navela je da joj je edukativna radionica u Višegradu veoma važna i da je naučila dosta novih stvari i upoznala dobre ljude.

„Ovo je divno iskustvo koje vrijedi ponoviti. Atmosfera je veoma opuštena i topla, a ujedno radimo i nešto novo“, rekla je Vujasin.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nagradilo je 38 srednjoškolaca za 25 radova koji su ocijenjeni kao najbolji na konkursu „Zašto je kultura /meni/ važna?“, a ovogodišnja nagrada je trodnevna kreativna radionica u Andrićgradu u Višegradu, koja je počekla juče i traje do sutra.

SRNA