Drina obogaćena pastrmkom i šaranom, donacija hidroelektrane

24.04.2024.

U rijeku Drinu u gornjodrinskom slivu pušteno je 2.200 kilograma mlađi potočne pastrmke i tri tone šarana, zahvaljujući donaciji preduzeća „Hidroelektrane na Drini“.

Direktor ovog preduzeća Nedeljko Perišić izjavio je novinarima da su izvršili poribljavanje Drine i njenih pritoka na području Višegrada, Rudog, Rogatice, Novog Goražda, Čajniča i Foče.

„Siguran sam da ćemo doprinijeti obogaćivanju ribljeg fonda rijeke Drine“, naveo je Perišić.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je Drina interesantna ribolovcima iz regiona i izrazio očekivanje da će ovim aktivnostima podstaći ribolovce da dolaze u Višegrad.

On je zahvalio Hidroelektrani „Višegrad“ za tradicionalnu akciju.

Predsjednik Ribarskog ekološkog udruženja za zaštitu voda „Drinska jezera“ Aleksandar Kojić zahvalio je menadžmentu preduzeća „Hidroelektrane na Drini“, koje redovno obogaćuje riblji fond Drine.

„Zbog ribokradica, koje ne biraju sredstva za ulov drinske ribe, redovnu kontrolu i nadzor nad Drinom obavljaju članovi ribočuvarske službe“, napomenuo je Kojić.

On je istakao da Drinu, kao jednu od najljepših rijeka u Evropi, nazivaju kraljicom, a njeno bogatstvo se mjeri staništem pastrmke, šarana, soma, lipljana, škobalja, dok nešto manje ima krkuše, klijena i mrene.

SRNA