Dogovorena konkretna saradnja poljoprivrednika Užica i Višegrada

02.11.2023.

Predstavnici Višegrada i Užica dogovorili su saradnju s ciljem unapređenja poljoprivredne proizvodnje i jačanja ekološke svijesti u toj oblasti.

To je bila i tema današnjeg sastanka načelnika opštine Višegrad Mladena Đurevića sa predstavnicima Savjetodavne stručne službe za poljoprivredu Užica na kojem je ocijenjeno da je ovo samo prvi u nizu koraka koji će uslijediti radi unapređenja poljoprivredne proizvodnje razmjenom iskustava proizvođača.

Direktor užičke Savjetodavne stručne službe za poljoprivredu Nebojša Brzaković rekao je da su da će u narednih mjesec dana organizovati predavanje na kojem ćemo višegradske poljoprivredne proizvođače upoznati o značaju agrohemijske analize zemljišta i onome što je potrebno da učine za osnivanje zasada voćarskih vrsta.

„Tog dana biće organizovana i rezidba voća na nekom gazdinstvu kako bi se praktično pokazalo kako to treba raditi sa jednogodišnjim ili višegodišnjim zasadima, da bi se rekonstruisali“, naveo je Brzaković.

Poljoprivredni inspektor iz Višegrada Marica Jovanović rekla je da ova lokalna zajednica radi na oživljavanju poljoprivrede kroz podsticajna sredstva i sve druge vidove pomoći, te će i ova dobro doći za sticanje novih znanja koja će doprinijeti kvalitetnijem iskorištavanju resursa i nezagađenog zemljišta s ciljem povećanja prinosa.

SRNA