Dodik: Spomenik u Andrićgradu nosi poruku o očuvanju srpskog identiteta

28.06.2018.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je spomenik braći Sokolović – Mehmed-paši i Svetom Makariju trebalo podići i ranije, jer nosi poruku o očuvanju srpskog identiteta u uslovima kada su preci pod prisilom preuzimali drugu vjeru, ali nisu zaboravljali porijeklo.

„Smatram da je spomenik trebalo podići i ranije. Ali, evo, čekalo je Emira Kusturicu, njegove ideje i podršku da se to učini“, rekao je Dodik novinarima u Andrićgradu.

On je istakao da spomenik nosi poruku da su Srbi imali izgrađen identitet, koji je očuvan i u uslovima kada su bili pod prisilom da preuzimaju drugu vjeru, ali da istovremeno nisu zaboravili svoje porijeklo i činili su sve da obnovom Srpske pravoslavne crkve očuvaju srpsko nacionalno biće i srpski narod u cjelini.

Prema njegovim riječima, da nije bilo tog čina obnove identiteta Srpske pravoslavne crkve, pitanje je šta bi bilo sa Srbima na ovim prostorima.

„Istorija i događaji kroz istoriju, koji su nam poznati, govore o tome da je cilj mnogih pokreta i ideologija, koji su na ovim prostorima bili osvajači, bio upravo uništavanje identiteta srpskog naroda“, rekao je predsjednik Srpske.

Dodik je naglasio da nije bilo obnove, koju je sproveo patrijarh Makarije i da nije bilo Mehmed-paše Sokolovića, koji je svom bratu dao ferman da obnovi Srpsku pravoslavnu crkvu, šta bi ostalo od srpskog identiteta i naroda.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, generalni sekretar u kabinetu predsjednika Srbije Nikola Selaković, Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrosanski Hrizostom i akademik Matija Bečković otkrili su danas u Andrićgradu spomenik braći Sokolović – Mehmed-paši i Svetom Makariju.

Spomenik braći Sokolović, koji se od danas nalazi na ulazu u grad od kamena, djelo je vajara Zorana Kuzmanovića, koji je i autor skulpture Gavrila Principa postavljene u Beogradu.

Spomenik je otkriven tokom ceremonije obilježavanja stotinu godina od velike pobjede srpske vojske u Prvom svjetskom ratu.

SRNA