Doček djece sa Kosmeta 16. juna

06.06.2019.

U opštini Višegrad održan je sastanak povodom organizacije centralnog dočeka djece sa Kosova i Metohije 16. juna u Andrićgradu, u okviru projekta „Spojimo djecu sa Kosova i Metohije i Republike Srpske“.

„Opština Han Pijesak i Višegrad su domaćini i centralni doček će biti u Andrićgradu, a u slučaju lošeg vremena događaj će biti organizovan u gradskoj dvorani. Ovaj događaj je veoma značajan, ne samo za ove dvije opštine, nego i cijelu Republiku Srpsku“, rekao je načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević.

On je podsjetio da je prošle godine dogovoreno da svaki naredni doček djece sa Kosmeta bude u Višegradu i da, osim ove opštine, domaćin i suorganizator bude još neka opština iz Srpske.

Mihaela Tomović, predsjednik Skupštine opštine Han Pijesak koja će uz Višegrada biti domaćin ovoj djeci, istakla je da su na današnjem sastanku obavljene prve pripreme povodom organizacije dočeka djece sa Kosmeta, te da su dobili zadatke koje je potrebno ispuniti kako bi djeca bila zadovoljna.

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov istakao je da će, osim 1.050 djece, ovaj program obuhvatiti više od 50 djece ometene u razvoju u prisustvu svojih roditelja, te da će svi zajedno biti raspoređeni u 18 gradova Srpske.

„Višegrad, Trebinje, Han Pijesak, Pale, Istočno Sarajevo, Bijeljina, Brčko, Stanari, Brod, Derventa, Modriča, Šamac, Prnjavor, Banjaluka, Gradiška i Novi Gradbiće domaćini za 50 djece, dok će u Prijedoru i Doboju biti ugošćeno po 100 djece“, precizirao je Arlov.

On je izrazio uvjerenje da će ovo mnogo značiti djeci koja od svog rođenja preživljavaju teške dane bez slobode.

Arlov je podsjetio da je ovo osmi projekat dolaska djece sa Kosova i Metohije u Republiku Srpsku i da je do sada Srpsku posjetilo 4.500 djece i 400 prosvjetnih radnika.

SRNA