Đurević: Znatna infrastrukturna ulaganja

19.07.2019.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je Srni da je najznačajniji projekat realizovan u prethodnom periodu rekonstrukcija puta Sase-Višegradska banja za šta je iz budžeta opštine izdvojeno oko 600.000 KM, dok nije relizovan projekat rekonstruisanja glavne ulice.

On je istakao da je počela gradnja dječijeg igrališta i pomoćnog stadiona, za šta je iz budžeta Vlade Srbije izdvojeno 292.000 KM, dok će preostali iznos biti finansiran sredstvima opštine.

Đurević je rekao da je sredstvima Vlade Srpske u iznosu od 350.000 KM započet projekat izgradnje kanalizacije na Okolištima, te projekat vodovoda Prelovo-Klašnik u iznosu od 250.000 KM.

On je zahvalio Vladama Srpske i Srbije za pomoć, te naveo da lokalna zajednica ima izuzetnu saradnju sa ovim institucijama.

„U kampanji smo obećali i rekonstruisali svadbeni salon, za šta smo izdvojili iz vlastitih sredstava oko 300.000 KM“, dodao je Đurević.

Tokom predizborne kampanje prije tri godine Đurević je isticao važnost ravnomjernog razvoja svih dijelova opštine, pa u vezi sa tim navodi da je dosta toga i urađeno, a posebno uređenje lokalnih puteva.

„Značajna sredstva su uložena u postavljanje ograde, odnosno zaštitne bankine na putnim pravcima i lokalnim nekategorisanim putevima, nabavku i ugradnju ležećih policajaca, a u toku je izgradnja potpornog zida na lijevoj obali rijeke Rzav čija je vrijednost više od 600.000 KM“, rekao je Đurević.

Prema njegovim riječima, opština Višegrad izdvaja velika sredstva za izgradnju i sanaciju vodovodnih i kanalizacionih mreža u ovoj lokalnoj zajednici.

On je naglasio da je opština uložila određena sredstva u sanaciju područnih škola u Dobrunu, Prelovu, Međeđi, te centralnoj školi u Višegradu.

Đurević je rekao da su iz budžeta opštine izdvojena sredstva za rekonstrukciju Gradske pijace i za nabavku novih tezgi i prodajnih objekata i adaptaciju toaleta i rasvjete.

„Izgrađeno je dječije igrališta u Glavnoj ulici, a sredstva u iznosu od 30.000 KM obezbijeđena su iz budžeta opštine“, naveo je Đurević.

Đurević je naglasio da opština Višegrad sufinansira projekte uređenja gradskih fasada sa zajednicama etažnih vlasnika, te da je obnovljeno više od 15 fasada i drugih elemenata zgrada i da se posebno vodi računa o mladima i socijalnim kategorijama.

„Uskoro će početi izgradnja prve zgrade za mlade bračne parove sa 12 stanova, a cilj nam je da do kraja godine dođemo do još jednog izvođača za izgradnju nove zgrade za mlade bračne parove sa više od 20 stanova u naselju Garča. U toku je izgradnja zgrade sa 40 stanova u naselju Kalate za socijalne kategorije koja će biti kompletno opremljena, a kako bi se stanari u nju uselili naredne godine“, naglasio je Đurević.

Jedno od obećanja koje nije ispunjeno u dosadašnjem radu jeste rekonstrukcija glavne ulice, za šta je raspisivan tender, ali se do sada niko nije javio, a kako je istakao Đurević, preduzeti su određeni koraci za saniranje oštećenih trotoara i asfaltiranje glavne i priključnih ulica.

SRNA