Đurević: Zabrana neosnovana i dokaz nezrelosti sarajevske politike

31.08.2023.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević izjavio je da je zabrana održavanja protesta podrške predsjednika Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora „Službenog glasnika Srpske“ Milošu Lukiću ispred Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu neosnovana i dokaz nezrelosti sarajevske politike.

Đurević je istakao da je ta zabrana dokaz nepoštovanja srpskog naroda kao i da potvrđuje činjenicu da Srbi nisu dobro došli u tom gradu.

„Mi ćemo naći mjesto i način da se okupimo, pružimo podršku i pokažemo da smo jedinstveni u okupljanju u znak podrške našem predsjedniku Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora `Službenog glasnika` Srpske Milošu Lukiću. Političko Sarajevo je i ovog puta pokazalo da ne uvažava mišljenja drugih naroda, i demokratija je, nažalost, poražena“, rekao je Đurević Srni.

On je pozvao građane da sutra pruže podršku mirnim protestima i okupljanjem od 30 minuta.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo saopšteno je da je policija zabranila za sutra najavljeni protest u organizaciji Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH ispred Suda i Tužilaštva BiH „zbog neispunjavanja formalnih uslova i iz bezbjednosnih razloga“.

Predsjednik ovog odbora Đorđe Radanović podnio je 24. avgusta zahtjev za održavanje mirnog skupa 1. septembra u Sarajevu zbog političke optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora „Službenog glasnika Srpske“ Miloša Lukića.

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

SRNA