Đurević: uključiti predstavnike Srpske u pregovore o migrantima

01.06.2018.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević očekuje da će zajedničke institucije BiH naći rješenje za migrante koji dolaze, te da će u pregovore uključiti predstavnike iz Republike Srpske.

Đurević je rekao da opština Višegrad nema mogućnosti za prihvatanje migranata.

„Poslednjih nekoliko mjeseci Višegrad povezuju sa prelaskom migranata iz Srbije koji su kasnije prebacivani u Sarajevo. Informacija pojedinih medija da bi Višegrad trebao biti jedna od opština iz Srpske u koju bi trebalo smjestiti 1.000 migranata uznemirila je stanovništvo ove opštine“, istakao je Đurević.

On je nakon razgovora sa predsjedavajućim Klubom poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Stašom Košarcem rekao da je na sastanku bilo riječi i o projektima na teritiriji opštine Višegrad.

Đurević je naveo da je u Banjaluci potpisan sporazum sa Ministarstvom finansija, a odnosi se na sredstva koja je Srbija dodijelila Republici Srpskoj, od kojih je opštini Višegrad dodijeljeno 300.000 KM za izgradnju dječijeg igrališta.

„Vlada Republike Srpske je izdvojila određena sredstava za izgradnju vodovoda Prelovo-Klašnik, kanalizaciju u naselju Okolišta i dodatna sredstva za završetak dječijeg igrališta, a u toku je izgradnja pristupne saobraćajnice prema Andrićgradu“, rekao je Đurević.

Šef Kluba Srba u Vijeću naroda Republike Srpske Pero Petrović rekao je da su Savjet ministara i Ministarstvo bezbjednosti nadležni za rješavanje probleme migranata i da moraju da se konsultuju sa institucijama vlasti Republike Srpske i sa lokalnim zajednicama.

„Ako je tačno da žele izbjeglice privremeno ili trajno smjestiti u lokalne zajednice u Republici Srpskoj bilo bi velikih problema ukoliko to ne bi išlo u dogovoru sa lokalnim zajednicama“, istakao je Petrović.

On je dodao da taj problem sa migrantima može nanijeti veliku štetu, jer je Višegrad turistički grad u kome dosta ljudi živi od turizma.

SRNA