Đurević: Očekujemo nastavak normalnog funkcionisanja opštine

08.04.2021.

 

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević izrazio je očekivanje da će u što skorije vrijeme Vlada Republike Srpske i resorna ministarstva krenuti u postupak rješavanja situacije u ovoj opštini gdje je obustavljeno održavanje sjednica Skupštine opštine zbog određenih nepravilnosti, te da će obezbijediti normalno finansiranje opštine i javnih ustanova koje se finansiraju iz opštinskog budžeta.

Đurević je izjavio Srni da očekuje nastavak normalnog funkcionisanja lokalne uprave, u skladu sa propisima Republike Srpske.

On je napomenuo da je opštinsko Odjeljenje za finansije, u skladu sa kalendarom utvrđenim Zakonom o budžetskom sistemu Republike Srpske, dostavilo nacrt budžeta opštine Višegrad za ovu godinu do 1. novembra prethodne godine Ministarstvu finansija Republike Srpske.

„S obzirom na to da je prolongiran termin održavanja lokalnih izbora u BiH, Skupština opštine Višegrad nije konstituisana do 31. decembra 2020. i time nije bilo mogućnosti da se donese odluka o privremenom finansiranju. Prva tri mjeseca na snazi je bilo automatsko finansiranje“, pojasnio je Đurević.

On je naveo da su se prilikom održavanja prve sjednice Skupštine opštine Višegrad desile određene nezakonitosti koje je i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske konstatovalo u svom mišljenju i dalo rok za njihovo otklanjanje.

„Kako Skupština opštine Višegrad nije otklonila te nepravilnosti, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Srpske je u obavijesti od 17. marta zadužilo Skupštinu da se uzdrži od daljih zasjedanja i donošenja nezakonitih akata. To je onemogućilo načelnika opštine da, prema članu 31 Zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske, dostavi lokalnom parlament nacrt i prijedlog budžeta za 2021. godinu“, rekao je Đurević.

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske obavijestilo je prošlog mjeseca lokalnu vlast u Višegradu da je Skupština opštine dužna da obustavi svako dalje zakazivanje i održavanje nezakonitih sjednica, a time i donošenje nezakonitih odluka.

Iz Ministarstva su potvrdili da je Skupština opštine Višegrad od konstituisanja nove vlasti održavala nezakonite sjednice.