Đurević: Moguće raspuštanje Skupštine opštine

29.10.2021.

Okružni sud u Istočnom Sarajevu donio je još 12 presuda koje se odnose na nezakonite smjene dosadašanjih funkcionera i imenovanje novih u Skupštini opštine Višegrad, a načelnik opštine Mladen Đurević danas je najavio mogućnost raspuštanja lokalnog parlamenta.

Riječ je o nezakonitim smjenama predsjednika Skupštine opštine Bilala Memiševića, potpredsjednika Miladina Milićevića, razrješenjima sekretara Milana Đukića iz prethodnog saziva i načelnika odjeljenja za inspekcijske poslove i komunalnu policiju Milice Stančić i imenovanje funkcionera i članova komisije novog saziva.

Đurević je ponovio da su odbornici novog saziva, njih 11, na sjednici 12. januara pokušali da održe prvu sjednicu, konstituišu Skupštinu i pored svih molbi da ne rade po zakonu, Statutu i Poslovniku opštine.

„Pojedini su se oglušili o takve dobre namjere i krenuli su da rade bez usaglašavanja i bez redoslijeda kako to defiiniše Zakon Republike Srpske, odnosno Zakon lokalne uprave i samouprave“, rekao je Đurević.

On je naglasio da su opština i svi građani poslije 11 mjeseci pretrpjeli veliku štetu zbog nekoliko ljudi koji su gledali lične interese.

„Sačekaćemo tri preostale presude koje treba da stignu i poslati Vladi Republike Srpske zahtjev za raspuštanje naše lokalne Skupštine“, rekao je Đurević i dodao da je na republičkim instutcijama da odluče o tome budući da je sud dokazao da se radilo izvan okvira zakona Republike Srpske.

Ukoliko bi Vlada uputila inicijativu za raspuštanje Skupštine i narodni poslanici podržali takvu odluku, Đurević je naveo da bi onda bili ponovljeni izbori za odbornike.

Miladin Milićević rekao je da je obavljao dužnost potpredsjednika Skupštine opštine Višegrad i da je dobio presudu u kojoj se navodi da se tužba uvažava i osporeni akti poništavaju, a da je sve ono što je Skupština donijela poništeno i vraćeno kao nevažeće.

On je naveo da je parlamen upozoravan da ne radi u skladu sa Zakonom o lokalnoj upravi, ali da se oni nisu na to osvrtali već su izvršene smjene i imenovanja novih funkcionera.

„Na uloženu presudu ministarstvo je uvažilo žalbu nas oštećenih i Vlada je postupila po zakonu, ustupila je predmet Pravobranilaštvu Republike Srpske, a Pravobranilaštvo je pokrenulo upravni spor“, istakao je Milićević.

SRNA