Đurević: Dan Republike – jedan od najznačajnijih datuma u istoriji

09.01.2017.

Dan Republike Srpske, 9. januar, jedan je od najznačajnijih datuma u istoriji srpskog naroda, dan kada je proglašavanjem Republike Srpske udaren kamen temeljac srpske slobode, izjavio je danas načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević.

„Srbi su pokazali da mogu bez svega osim slobode, a svi mi danas živimo u slobodnoj Republici koju moramo čuvati, voljeti i tu ljubav prenositi na potomke naše Republike“, poručio je Đurević na svečanom prijemu povodom obilježavanja Dana Republike, koji je održan u Gradskoj kući u Andrićgradu.

Pred mnogobrojnim zvanicama Đurević je rekao da mlade generacije treba da čuvaju slobodu, da izaberu put napretka, prosperiteta, ne zaboravljajući iskonsku tradiciju, koju kao narod obilježavamo.

„Sa posebnom čašću i ličnom radošću svim građanima Republike Srpske čestitam 25 godina postojanja Republike Srpske“, istakao je Đurević i dodao da je ovo ujedno i početak preseljenja opštinske administracije u Gradsku kuću u Andrićgradu.

U svečanom programu nastupila je mlada višegradska umjetnica Katarina Tasić.

Povodom Dana Republike održan je prijem za odlikovane borce Vojske Republike Srpske u kabinetu načelnika, gdje za 25 odlikovanih boraca načelnik dodijelio skromno novčano priznanje.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Višegrad Milisav Vasić rekao je da je načelnik prepoznao značaj boraca i tim povodom upriličio prijem za odlikovane borce.

Veliki doprinos stvaranju Republike Srpske dali su borci, a ovu svečanost treba da obilježavaju svi građani, a ne samo borci koji su je odbranili“, dodao je Vasić.

Sveštenik Aleksandar Topalović rekao je da će obilježavanje 25 godina postojanja Republike Srpske u budućnosti donijeti mir, slogu i ljubav srpskom narodu.

„Naša krsna slava je izraz naše ljubavi i molitve Bogu da nam podari mir u budućnosti, razumijevanje i slogu i to je smisao proslave krsne slave Republike Srpske“, dodao je Topalović.

Povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, u svim hramovima u Višegradu služene su liturgije. Cvijeće na vojničko groblje na spomenik ruskim dobrovoljcima i na spomenik braniocima Republike Srpske položili su predstavnici opštine Višegrad i opštinske Boračke organizacije.

SRNA