Đurević: I dalje se vrši represija nad pravom

02.12.2021.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je Srni da je opština dobila 31 presudu u kojoj se kaže da je Skupština opštine radila nezakonito, ali je ukazao da se ponavlja represija nad pravom.

Đurević je istakao da je očigledna namjera pojedinih odbornika da opština Višegrad ne krene u pravom smjeru, kako je to bilo u prethodnom mandatu, s obzirom na to da je mnogo urađeno i da je narod 2020. godine rekao kome daje podršku.

„Pojedinim odbornicima to ne odgovara i oni pokušavaju na razne načine da nas blokiraju, jer im nije u interesu da opština Višegrad nastavi dalje sa pozitivnim primjerima“, istakao je Đurević.

On je apelovao na pojedince koji koče ovaj proces da se urazume i da svi zajedno krenu da rade u interesu građana.

Đurević je napomenuo da je opština Višegrad od 1. januara 2020. godine na privremenom finansiranju i naveo da je očigledno da neće biti usvojen budžet jer odbornici skupštinske većine nemaju namjeru da se to desi.

„Uputili smo nacrt budžeta Ministarstvu finansija, dobili smo preporuke i saglasnosti, međutim dok Skupština ne profunkcioniše u skladu sa zakonom, mi smo u blokadi. Dobro je što zakon poznaje privremeno finansiranje i što ćemo i dalje moći tim putem izvrašavti naše osnovne obaveze, a to su prije svega plate, doprinosi, davanja socijalnim kategorijama i ostale osnovne obaveze“, naglasio je Đurević.

On je rekao da očekuje da Ministarstvo uprave i lokalne samouprave odreaguje što prije, jer će se opština naći u daljoj blokadi.

Đurević je podsjetio da je resorno ministarstvo prije 11 mjeseci dalo mišljelje, međutim odbornici tadašnje većine su konstatovali da ono nije obavezujuće i krenuli su dalje sa nezakonitim radnjama.

On je naglasio da opština Višegrad i pored ovako teške situacije uspijeva da odoli svim izazovima.

„Uz podršku Vlade Republike Srpske odobrena su nam dva kapitalna projekta. Mi ćemo krenuti u njihovu realizaciju. Ministarstva na nivou BiH su odobrila sredstva za sanaciju i asfaltiranje određenih putnih pravaca. Mi ćemo i dalje nastaviti da radimo, da se borimo za istinu i pravdu, da se radi po zakonu, statutu i poslovniku“, kaže Đurević.

SRNA