Djeca sa Kosmeta ispraćena svojim kućama

23.06.2018.

U Višegradu je danas upriličen ispraćaj za oko 900 učenika sa Kosmeta koja su u pratnji 80 prosvjetnih radnika boravili u sedmodnevnoj posjeti Republici Srpskoj.

Kolonu od 18 autobusa ispratili su predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov i načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, te porodice iz Višegrada koje su primile djecu.

Arlov je rekao da je u proteklih sedam godina u Republiku Srpsku došlo oko 3.500 djece sa više od 300 prosvjetnih radnika.

„Danas se završava sedmi i najmasovniji projekat, a 18 gradova i opština u Republici Srpskoj bilo je domaćin za oko 900 djece“, istakao je Arlov.

On je naglasio da su sklopljena velika prijateljstva.

„Obišao sam mnogo gradova u kojima su djeca bila smještena. Samo su bile riječi hvale za sve porodice koje su prihvatile djecu sa Kosmeta“, istakao je Arlov i dodao da će ovaj projekat biti nastavljen i u narednom periodu.

Arlov je zahvalio ministarstvima prosvjete i kulture i zdravlja Republike Srpske, te resornim ministrima Danetu Maleševiću i Draganu Bogdaniću koji su mnogo pomogli da djeca budu u Srpskoj, kao i načelniku opštine Višegrad koji je organizovao fantastičan doček za svu djecu sa Kosmeta.

„Želimo im srećan put, da živi i zdravi dođu, a oni će najbolje reći kakva je Republika Srpska i želimo da to prenesu svojim drugarima da dođu iduće godine u još većem broju“, zaključio je Arlov.

Đurević je zahvalio Arlovu na projektu „Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske“ koji traje dugo, te dodao da je ovo način da se još više zbliže djeca iz Republike Srpske i sa Kosmeta.

„Sklopljena su nova prijateljstva koja će trajati dugo godina. Čast je da je Višegrad imao privilegiju da ugosti djecu i mi ćemo sljedeće godina primiti još veći broj djece“, istakao je Đurević.

On je dodao da je u Višegradu bilo 48 djece, a da je od toga njih sedam boravilo u Andrićgradu.

Ukupno 900 djece sa Kosova i Metohije boravilo je u Srpskoj u okviru projekta „Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske“, a centralni doček organizovan im je 16. juna u Višegradu.

Djeca su iz pedesetak osnovnih škola iz svih srpskih opština na Kosmetu – Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića, Zubinog Potoka, Vučitrna, Srbice, Peći, Kline, Obilića, Kosova Polja, Gračanice, Lipljana, Štrpca, Novog Brda, Gnjilana, Vitine i Kosovske Kamenice.

SRNA