Delić: Handkeovo stvaralaštvo daje nadu u književnu i istorijsku istinu

07.05.2021.

Stvaralaštvo Petera Handkea daje nadu u istorijsku i književnu istinu, daje nadu u smisao borbe protiv laži i klevete, rekao je danas u Andrićgradu profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Jovan Delić.

Delić je istakao da se u srpskom, bezbroj puta oklevetanom, a na osvetu klevete iracionalnom, nepravedno ubijanom narodu, Handkeova „Majska povest“ doživljava i kao priča o sebi i kao melem na bezbrojne rane i klevete.

„Zato se ova knjiga izdvaja od svih okrunjena velikom nagradom“, naglasio je Delić.

On je naveo da Handkeova etika ima estetičku dimenziju ljepote i osjetljivosti, što znači i dimenziju jezika.

„Handkeova estetika ne trpi laž i klevetu ona je drugi mač riječi, a ne primitivno osvetoljubivo klanje. Odbrana je odbrana ljepotom i jezikom. Za pisca je sve u jeziku, u jezičkoj savjesti, u jezičkom osjećanju“, rekao je Delić.

On je naglasio da je Handke planetarna pojava, mitski i kosovski junak star šest i po stoljeća i zato je njegov pravi zavičaj Kosovo i Metohija.

„Ovo je danas njegov grad, njegova rijeka, njegova kuća u kojoj prima `Veliku nagradu Ivo Andrić`“, istakao je Delić.

Austrijski pisac, inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/, nobelovac Peter Handke rođen je 6. decembra 1942. godine.

Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 2019. godine.

Njegova najpoznatija djela su: „Golmanov strah od penala“, „Kratko pismo za dugo rastajanje“, „Ljevoruka žena“, dramski komad „Kaspar“, zbirka poezije „Unutrašnji svijet spoljašnjeg svijeta unutrašnjeg svijeta“.

Knjiga „Spori povratak kući“, „Ponavljanje“, „Još jedanput za Tukidida“, „Zimsko putovanje do rijeka Dunava, Save, Drine i Morave“ ili „Pravda za Srbiju“, „Moravska noć“, „Veliki pad“…

Handke je 1. novembra 2012. godine izabran za inostranog člana SANU. Povelja o članstvu uručena mu je 9. aprila 2013. godine.

Dobio je 29. maja 2013. posebnu plaketu 50. „Disovog proleća“ i tom prilikom preveo pjesmu srpskog pjesnika Vladislava Petkovića Disa „Možda spava“ na njemački jezik, a rukopis poklonio gradskoj biblioteci u Čačku.

SRNA