Delegacija Višegrada u Zadužbini Ive Andrića u Beogradu

31.05.2022.

Delegacija Višegrada posjetila je Zadužbinu Ive Andrića u Beogradu, povodom obilježavanja 45 godina rada Kulturne manifestacije „Višegradska staza“, koja će biti održana u Višegradu 10. i 11. juna.

Profesor srpskog jezika Divna Vasić rekla je da se ove godine navršava značajna godišnjica kulturne manifestacije „Višegradska staza“, posvećene uspomeni na život i djelo nobelovca Ive Andrića i da je to prilika za posjetu ove jedinstvene kulturne institucije.

„Nemjerljiv doprinos u konceptu i kreiranju sadržaja manifestacije pružala je Andrićeva zadužbina iz Beograda. Ova jedinstvena kulturna institucija počela je sa radom 1976. godine, godinu dana poslije Andrićeve smrti. Piščeva želja bila je da se sva njegova zaostavština sačuva kao cjelina i namijeni za opšte kulturne i humanitrane potrebe“, istakla je Vasićeva.

Ona je napomenula da osim svoje osnovne djelatnosti Zadužbina stručnim i profesionalnim angažovanjem pomaže i sarađuje sa manifestacijama koje obilježavaju uspomenu na Ivu Andrića, kao i na ustanove koje nose njegovo ime.

„Zadovoljstvo nam je da sarađujemo sa ovakvom institucijom, posebno jer se Višegrad na različite načine odužuje Andriću za njegovo stvaralaštvo i opština i Andrićeva zadužbina su ustanove koje zajednički djeluju kako bi podsjetili na značaj Andrića“, naglasila je Vasićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo što će predstavnici Andrićeve zadužbine biti gosti manifestacije „Višegradska staza“, a njihov dolazak potvrdiće zajednički interes i uspomenu na život i djelo Iva Andrića.

Upravnik Zadužbine Ive Andrića Maja Radonić izrazila je zadovoljstvo posjetom delegacije Višegrada i istakla važnost kontinuirane saradnje.

„Raduje me što se nastavlja veza pisca iz mjesta gdje proveo djetinjstvo i to je još jedna potvrda da Višegrad ne zaboravlja sugrađanina, nobelovca, koji osim Zadužbine Ive Andrića ima i svoj grad – Andrićgrad“, naglasila je Radonićeva.

SRNA