Delegacija iz Štajera u posjeti opštini Višegrad

29.04.2017.

Delegacija austrijskog grada Štajer, koja boravi u dvodnevnoj posjeti Višegradu, razmotrila je sa predstavnicima ove lokalne zajednice mogućnosti za saradnju u više oblasti.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da su delegaciji predstavljeni privredni i turistički potencijali, a razmotrene su mogućnosti za saradnju u oblastima obrazovanja, sporta, kulture, te umrežavanja u oblasti privrede i poljoprivrede.

„Razgovarali smo o različitim temama da bi ostvarili saradnju u svim oblastima, prije svega, privredi i turizmu, kao i zvaničnu saradnju između opštine Višegrad i Štajera“, istakao je Đurević.

On je napomenuo da u Štajeru žive brojne porodice iz Višegrada, te da očekuje izuzetno dobru saradnju.

Zamjenik gradonačelnika Helmut Cetl rekao je da je Višegrad lijep turistički grad, koji posjećuje puno ljudi, što smatra veoma dobrim.

„Ovdje su prije rata postojale uspješne firme koje sada nisu u funkciji. Mi ćemo pokušati da ostvarimo privrednu saradnju, a rado ćemo pozvati predstavnike opštine Višegrad u Štajer da saradnja dobije još veći značaj“, istakao je Celt.

On je napomenuo da je u posjetu Republici Srpskoj došao nakon poziva načelnika opštine Višegrad Mladena Đurevića.

Savjetnik za razvoj grada Mario Riter naveo je da je turizam Višegrada, posebno banjskog, jedna od mogućnosti koju bi trebalo predstaviti građanima Štajera.

Riter smatra da Višegrad može da ponudi i sportski turizam zbog blizine rijeke, te ocijenio da je zajednička saradnja veslača sektor koji nije dovoljno iskorišten i da je moguće izvršiti razmjenu mladih sportista.

„Višegrad je grad sa dugom istorijom i smisao ove posjete je da prezentujemo ljudima ono šta može da ponudi“, zaključio je Riter.

SRNA