Danas proslavljamo djetinjce

18.12.2016.

Pravoslavni vjernici danas proslavljaju Djetinjce, kada odrasli simbolično vežu djecu, a oni im daju darove, kako bi se odužili.

Suština ovog praznika je okupljanje porodice i obnavljanje njenog zajedništva, a lijepe uspomene na ove simpatične kućne rituale, djeca će nositi čitavog života.

Djetinjci su praznik koji se uvijek slavi treću nedjelju prije Božića. Nekoliko dana prije ovog praznika roditelji opominju svoju djecu da će ih vezati, ukoliko ona ne pripreme „otkup“.

Vrijednija djeca se zatim potrude da u danima koji slijede pripreme sitne poklone (jabuke, bombone, čokolade), pomoću kojih će odraslima „platiti otkup“ na praznični dan.

Vezivanje za Djetinjce, Materice i Oce simbolizuje čvrste porodične veze, slogu, mir, poštovanje i međusobno pomaganje u svim prilikama, te upućuje ukućane na štedljivost i istrajnost u vrlinama.

Opštinska uprava Višegrad čestita djeci praznik Djetinjce, uz želju da budu dobri, srećni, zdravi, da razvijaju dječije vještine i pokazuju prave ljudske vrijednosti.