Dan boraca i Prvog srpskog ustanka – praznik koji objedinjuje srpstvo

14.02.2020.

Svi koji su stvarali Republiku Srpsku i njihove porodice moraju biti cijenjeni i poštovani, ne smiju biti zaboravljeni i njima smo dužni odati priznanje, poručeno je danas iz Višegrada gdje je održano centralno obilježavanje Dana boraca Republike Srpske i 216 godina od Prvog srpskog ustanka.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je ovo jedan od najznačajnijih datuma u istoriji srpskog naroda i događaj čije je obilježavanje ustanovila Vlada Srpske.

„Prvi srpski ustanak predstavlja početak revolucije koja je srpskom narodu donijela oslobođenje od vjekovnog ropstva pod turskom vlašću, kulturni i nacionalni preporod i stvaranje nove moderne srpske države“, istakao je Milunović.

On je naveo da je vrlo značajno istaći da je 23.000 boraca ugradilo živote u temelje Republike Srpske i da je ovo prilika prisjetiti se svih njih, kao i bitaka u kojima je odbranjena Republika Srpska.

„Ovaj dan ćemo obilježavati da ne zaboravimo poginule i da ne zaboravimo one koji su nas napadali od 1941. do 1945. godine i njihove potomke“, dodao je Milunović.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da je ovaj dan posvećen borcima, obilježavanju Prvog srpskog ustanka, posvećen kompletnoj borbi Srba kroz istoriju za očuvanje slobode, vjere i opstanak na prostorima gdje vijekovima žive.

„Danas treba odati poštu svim saborcima koji su u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu dali svoje živote za odbranu slobode, odati priznanje i čestitke svim pripadnicima Vojske Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova na njihovoj nesebičnoj borbi, žrtvovanju da se da i najviše što se može dati da se odbrani sloboda“, rekao je Savčić.

On je istakao da je danas za narod Srpska nešto najvrednije što ima – puna atonomija i svoja država. „Prema mnogim teoretičarima države, narod koji imaju zakonodavnu vlast, može se reći da ima državu“, istakao je Savčić.

On je naveo da se značaj borbe najbolje može da vidi u okruženju, gdje vidimo položaj Srba u drugim republikama, gdje nemaju nacionalni suverenitet i to kad se vidi posebno se mora cijeniti naša borba i odati priznanje za one koji su zaslužni za stvaranje Republike Srpske.

„Ta priznanja moraju da budu u vidu brige za te ljude, da žive životom dostojnim čovjeka, onako kako bi to trebalo da bude“, naglasio je Savčić.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je ovo značajan datum za Republiku Srpsku u kojem je više od 23.000 boraca izgubilo živote i za njih oko 200.000 koji su bili u borbama, braneći državu.

„Opština Višegrad uvijek će pomagati boračke kategorije, porodice poginulih boraca. Jedna smo od vodećih opština po visini izdvajanja novčanih sredstava za opštinsku Boračku organizaciju“, istakao je Đurević.

On je naveo da se moraju poštovati stvaraoci Republike Srpske, srpska tradicija i običaji i da će opština Višegrad uvijek biti uz svoj narod.

„Veliki broj učenika danas je prisutan da uveličaju ovakve skupove, a ujedno da se prisjete naše bliže i dalje istorije“, dodao je Đurević.

Državni sekretar u ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Nenad Nerić rekao je da je današnji praznik praznik koji objedunjuje srpstvo.

„Značajan datum za Srbiju, za Republiku Srpsku, za jedan narod koji živi u dve države. Nadamo se da će ovaj datum biti obeležavan i svih narednih godina i da će generacije koje dolaze negovati ljubav prema slobodi i slobodarski duh“, istakao je Nerić.

Narodni poslanik Pero Petrović rekao je da je velika čast u ime Narodne skupštine Republike Srpske položiti vijence. „Danas se sjećamo i odajemo počast svih borcima koji su dali svoje živote za Republiku Srpsku“, istakao je Petrović.

Kod spomenika braniocima Srpske cvijeće su u ime Republike Srpske položile delegacije na čelu sa predsjednikom Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, načelnici opština Višegrad i Novo Goražde, državni sekretar ministarstva za rad i zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, delegacija Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida, Saveza logoraša, Udruženja civilnih žrtava rata, Udruženja veterana Republike Srpske, kao i opštinske boračke organizacije.

U umjetničkom programu nastupio je glumac Boško Đurđević u ulozi Vožda Karađorđa.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine bio je angažovan 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a njih 23.184 položila su živote za Srpsku.

Prvi srpski ustanak podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu su, osim hajdučkih četa, učestvovali seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

Organizator obilježavanja Dana boraca Srpske i Dana Prvog srpskog ustanka je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

SRNA