Crkva organizuje bogosluženja, nije odgovorna za narodne proslave

13.01.2020.

Crkvena opština Višegrad saopštila je danas da je Srpska pravoslavna crkva /SPC/ organizator isključivo bogosluženja i ne prihvata odgovornost za narodne proslave Božića na ulicama i trgovima, pa je niko ne može kriviti ni za jedan incident nastao na tim skupovima izvan crkvenog prostora.

U saopštenju se navodi da je nekoliko medijskih kuća iz BiH tendenciozno izvještavalo o proslavi Badnje večeri u Višegradu 6. januara i neopravdano optužilo SPC za učešće u, kako se navodi „provokacijama“ i „pjevanju četničkih pjesama“.

U saopštenju se podsjeća da je proslava Božića kod Srba tradicionalno opštenarodna i da u javnim proslavama ovoga praznika ne učestvuje samo Crkva.

„Tražiti da se SPC ograđuje ili osuđuje postupke pojedinaca ili udruženja koja organizuju svoje proslave u kojima sama nema učešća, bez obzira na to što su u vezi sa vjerskim praznicima, krajnje je zlonamjerno i u službi jeftine politike koja već decenijama održava užasavajući stereotip o SPC kao `klerofašističkoj instituciji`“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je očigledno da „propovjednici“ ovakvih teorija imaju zlu namjeru da poremete odnose vjerskih zajednica u BiH.

„Smatramo da je apsurd zahtijevati od najviših vjerskih poglavara bilo koje vjeroispovijesti da se oglašavaju povodom svakog kontroverznog događaja“, navodi se u saopštenju i ističe da, kao što se nijedna crkva u Evropi ne može kriviti za eventualne nepodobnosti na tamošnjim „božićnim sajmovima“, tako ni SPC ne može biti odgovorna ni za jedan incident nastao u okvirima proslave Božića, izvan crkvenog prostora.

Crkvena opština u Višegradu podsjeća da se širenje nacionalne i vjerske mržnje po zakonu kažnjava i poziva sve one koji su se osjetili povrijeđenim, kao i medije da prijave organima gonjenja sve pojedince koje smatraju vinovnicima za eventualna neprijemrena dešavanja tokom proslave u tom gradu.

U saopštenju se navodi da je samo takvo reagovanje ispravno i ne predstavlja zloupotrebu događaja s ciljem širenja vjerske i nacionalne mržnje.

„SPC se već dugo satanizuje u pojedinim političkim krugovima i žrtva je raznih i nevjerovatnih `teorija zavjera`. Tako je, nažalost, bilo i ovoga Božića, kada su pojedini mediji, optužujući SPC, optužili vjernike iz Višegrada koji su te večeri bili u Crkvi u radosnom, ali skrušenom molitvenom raspoloženju“, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se ističe da SPC u Višegradu isključivo propovijeda Jevanđelje, njegujući odlične odnose sa drugim vjerskim zajednicama.

Crkvena opština Višegrad podsjetila je da se zvaničnici SPC, zarad mira u BiH, redovno suzdržavaju od sitničavih, javnih kritika na račun predstavnika drugih vjera, čak i kada od njih čuju otvorene uvrede.

Crkvena opština Višegrad i sveštenstvo će i dalje propovijedati mir i toleranciju, te raditi i na zajedničkim projektima sa Islamskom zajednicom radi poboljšanja i sada veoma dobrih odnosa.

CRKVENA OPŠTINA