Civilna zaštita spremna da pruži pomoć građanima

01.03.2017.

Civilna zaštita opštine Višegrad spremna je da zaštiti građane i njihova dobra u slučaju elementarnih nepogoda, zaključeno je danas na sastanku Štaba opštinske Civilne zaštite, povodom obilježavanja 1. marta – Međunarodnog Dana civilne zaštite.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je novinarima da je na sastanku, između ostalog, usvojen prijedlog plana odbrane od poplava na teritoriji opštine.

„Razmatrano je i o mogućem prilivu migranata koji su sada smješteni u kolektivnim centrima u Srbiji, a s obzirom da su Mađaraska i Hrvatska zatvorile granice, postoji velika mogućnost da dođu blizu graničnog prelaza Vardište“, naveo je Đurević.

On je dodao da su predstavnici Civilne zaštite pripremili plan aktivnosti u vezi sa mogućim smiještanjem i prosljeđivanjem migranata.

Samostalni stručni saradnik za poslove Civilne zaštite Ljilja Pavlović rekla je da su danas usvojeni i planovi za ovu godinu koji bi trebalo da „unaprijede i obezbijede svestranija angažovanja svih relevantnih subjekata“.

Predstavnik Civilne zaštite Srećko Gavrilović naglasio je da je jedan od zaključaka današnjeg sastanka formiranje stručnog operativnog tima koji bi djelovao u mjesnim zajednicama sa ciljem upoznavanja stanovništva o različitim opasnostima.

Starješina Vatrogasne jedinice Višegrad Željko Milošević kaže da ova jedinica može preventivno da djeluje, zajedno sa timom koji je uključen u rad Civilne zaštite.

„Već smo imali 15 intervencija na otvorenom prostoru, što zahtijeva preventivno djelovanje i pokazuje da će u proljeće biti požara“, dodao je Milošević.

Komandir Jedinice Granične policije Višegrad Zoran Stupić rekao je da je u proteklom periodu Jedinica pomagala lokalnoj zajednici kada je riječ o spasavanju ljudi koji su bili ugroženi u poplavama i požarima.

Sastanku, koji je održan u kabinetu načelnika opštine prisustvovali su predstavnici Civilne zaštite, Veterinarske stanice, Šumskog gazdinstva „Panos“, Hidroelektrane Višegrad, Policijske stanice, Crvenog krsta, Vatrogasne jedinice, te Granične policije.

SRNA