Cilj Odbora za zdravlje – proširenje dijagnostike

08.03.2019.

Predsjednik Odbora za zdravlje opštine Višegrad Goran Lončarević rekao je danas Srni da je cilj rada ovog odbora proširenje usluga Doma zdravlja i unapređenje zdravstvene zaštite na području ove lokalne zajednice.

„Cilj nam je da naše kapacitete, koji nisu mali, proširimo i da radimo sve ono što je moguće kako bi to stavili u funkciju. To se prije svega odnosi na proširenje dijagnostike, usluga iz domena rehabilitacije, na pružanje usluga iz domena kurativnog djelovanja, s posebnim akcenatom na prevenciji“, istakao je Lončarević.

On je rekao da je današnja sjednica samo nastavak onoga što je započeto i da je razmatrano mnogo bitnih tema.

„Nastavili smo da radimo na dogovaranju saradnje između Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i Doma zdravlja u Višegradu, a bilo je riječi o ugovaranju usluga Doma zdravlja za ovu godinu i uređivanju odnosa sa Fondom zdravstvenog osiguranja sa strukturama koje finansiraju zdravstvenu zaštitu, odnosno sa resornim ministarstvom i lokalnom zajednicom“, naveo je Lončarević.

Prema njegovim riječima, u Odboru imaju dobar ambijent za rad, kao i dobru komunikaciju i razumijevanje sa lokalnom zajednicom.

„Predstavnici određenih populacionih grupa koje čine Odbor, načelnik opštine Višegrad i menadžeri Doma zdravlja, svi radimo na istom zadatku, a to je unapređenje zdravstvene zaštite na području ove opštine“, istakao je Lončarević.

On je podsjetio da je Dom zdravlja u Višegradu prošle godine realizovao pilot-projekat prevencije, te da je na osnovu toga urađen projektni dokument koji podrazumijeva nastavak aktivnosti na polju prevencije.

„Pokušavamo da ponudimo naš projekat Ministarstvu zdravlju i Fondu zdravstvenog osiguranja, a uklopili smo se i u Akcioni plan prevencije nezaraznih bolesti od 2019-2025. godine koji je uradila Vlada Srpske“, istakao je Lončarević, napominjući da bi građani opštine Višegrad imali veliki benefit od toga.

SRNA