Cilj bolja struktura prihoda lokalnih zajednica

21.05.2019.

U ovoj godini biće predložena izmjena Zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske radi poboljšanja strukture prihoda budžeta lokalnih zajednica od direktnih i indirektnih poreza, rekao je načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić u Višegradu nakon sastanka sa načelnikom te opštine Mladenom Đurevićem.

„Imamo cilj da ostvarimo više prihoda koje dobijemo od Srpske kroz direktne i indirektne poreze, ali i da radimo na jačanju vlastitih prihoda“, naglasio je Ćosić.

On je istakao da je na sastanku bilo riječi o boljem prikupljanju prihoda od poreza na nepokretnosti i o tome kako pojačati naplatu od parking-usluga i od poslovnih prostorija u vlasništvu opštine.

Ćosić je dodao da je informisan o najbitnijim kapitalnim projektima koje Višegrad želi da promoviše i koji će poboljšati turističku ponudu ove opštine.

„To su, prije svega, Višegrad kao banjski grad, pokretanje lokomotive koja bi iz pravca Višegrada išla prema Srbiji, te rekonstrukcija glavne ulice u Višegradu u vrijednosti 3.800.000 KM koja zahtijeva pažnju višeg nivoa vlasti. To su projekti koje će Savez opština i gradova delegirati Vladi Republike Srpske i prema drugim institucijama“, istakao je Ćosić.

Đurević je rekao da će Višegrad u ovoj godini biti domaćin radnog sastanka svih načelnika i gradonačelnika Republike Srpske.

„Vjerujem da ćemo zajedničkim radom napraviti bolje rezultate za sve stanovnike Republike Srpske“, naglasio je Đurević.

Đurević je rekao da u ove dvije opštine postoji sličan način funkcionisanja koji se ogleda u dostupnosti građanima.

Sastanku je prisustvovao i sekretar Saveza opština i gradova Republike Srpske Aco Pantić.

SRNA