Centralni doček za 1.050 djece sa Kosmeta u junu u Višegradu

07.03.2019.

Opština Višegrad će i ove godine 16. juna biti domaćin centralnog dočeka za 1.050 djece sa Kosova i Metohije koji će do 23. juna boraviti u porodicama u 18 gradova i opština Republike Srpske.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je na današnjem sastanku Organizacionog odbora da će opština domaćin biti i Han Pijesak.

„Vjerujem da ćemo u tih sedam dana djeci sa Kosmeta pružiti sve što im je potrebno kako bi zaboravili na svoju svakodnevicu“, naveo je Đurević.

On je posebno zahvalio predsjedniku Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Miloradu Arlovu što je Višegradu ponovo ukazana prilika da organizuje doček ove djece i načelniku opštine Han Pijesak Vladi Ostojiću koji je prihvatio da ova opština bude partner.

Arlov je rekao da će među 1.050 djece sa Kosova i Metohija biti i njih 50 sa smetnjama u razvoju, u pratnji roditelja.

„Htjeli smo da budu sa ostalom djecom, da se ne odvajaju, a to će za njih biti veliki doživljaj. Oko 900 porodica iz cijele Republike Srpske prihvatiće djecu na sedam dana“, kaže Arlov.

Prema njegovim riječima, cilj projekta „Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske“, koji se realizuje osmu godinu, jeste povezivanje Srba sa obje strane Drine.

Načelnik opštine Han Pijesak Vlado Ostojić kaže da su djeca sa Kosmeta prvi put bila na Han Pijesku prošle godine.

„To su djeca koja nemaju slobodu kretanja tamo gdje žive, a u Republici Srpskoj vrata su im širom otvorena i narod ih očekuje kao rođenu djecu. Opština Han Pijesak uplatila je novac za izgradnju Centra za djecu ometenu u razvoju u Kosovskoj Mitrovici, a ovom prilikom pozivam sve opštine da se priključe toj akciji“, rekao je Ostojić.

SRNA