Borojević: U Višegradu jedna od najopremljenijih stanica

27.10.2020.

Višegrad ima jednu od najmodernijih i najbolje opremljenih hidrometeoroloških stanica u Republici Srpskoj, ocijenio je danas vršilac dužnosti direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Darko Borojević.

Borojević je istakao da višegradska meteorološka stanica u naselju Bikavac ima automatsku mjernu meteorološku opremu, koja u određenom periodu mjeri broj meteoroloških parametara, koje putem interneta šalje na centralni server u Banjaluku.

„Ranije je postojala samo klasična meteorološka mjerna oprema, odnosno analogni termometri i kišomjer koji je mjerio količinu padavina za 24 sata, a sada se mjeri i intenzitet padavina, odnosno možemo vidjeti koliko je u određenom periodu palo kiše po metru kvadratnom“, rekao je Borojević tokom posjete Višegradu.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević istakao je da, zahvaljujući Republičkom hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske, ova opština sada ima jednu savremenu stanicu.

„Opština Višegrad je za ovu stanicu, koja je potrebna svim stanovnicima Republike Srpske i Višegrada, obezbijedila lokaciju, kao i komunalne i infrastrukturne instalacije“, rekao je Đurević.

Nakon sastanka u opštini Višegrad, Đurević i Borojević obišli su Hidrometereološku stanicu.

SRNA