Bogosluženja u skladu sa preporukama

16.04.2020.

Bogosluženja u vrijeme trajanja vaskršnjih praznika u višegradskim hramovima obavljaće se redovno u skladu sa preporukama opštinskog i republičkog Štaba za vanredne situacije, kao i Srpske pravoslavne crkve, rekao je Srni protojerej-stavrofor Aleksandar Topalović.

On je istakao da će u periodu zabrane kretanja sveštenici uz dozvole sami obavljati bogosluženja.

„Vjernici mogu da se okupe večeras na Veliki četvrtak od 17.00 časova u oba višegradska hrama uz mjere predostrožnosti koje su propisane, a na Veliku subotu, kada će biti služene statije i liturgija, u periodu od 7.00 do 14.00 časova, dok traje slobodno kretanje, vjernici mogu da dođu u hramove, pristustvuju svetoj liturgiji, pomole se Gospodu i pričeste se po svom nahođenju“, rekao je Topalović.

On je napomenuo da će na prvi dan Vaksrsa sveštenici služiti liturgije po rasporedu, ali bez prisustva vjernika.

„Nažalost, nećemo se moći okupiti na taj dan, radujmo se vaskrsenju Gospoda u našim domovima, u našim malim crkvama i tu proslavimo Vaksrs, te se na takav način solidarišimo sa svim našim pravoslavnim hrišćanima koji proslavljaju Vaskrs širom planete“, istakao je Topalović.

On je dodao da će se u ponedjeljak, drugog dana Vaskrsa, služiti liturgija od 9.00 časova uz prisustvo vjernika, koji će se moći pričestiti uz mjere zaštite kakve su preporučene.

Topalović je pozvao sve vjernike da poštuju odluke nadležnih službi i crkve, da budu odgovorni, rekavši da radost Vaskrsa ne smije biti pomućena bilo kakvim ovozemaljskim događanjima.

„Budimo odgovorni i zajednički se molimo Bogu i proslavimo Vaskrs u radosti onako kako i priliči“, naglasio je Topalović.

SRNA