Bogdanić na sastanku u Višegradu

14.07.2017.

VIŠEGRAD, 14. JULA /SRNA/ – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić posjetio opštinu Višegrad, gdje je razgovarao sa načelnikom opštine Mladenom Đurevićem.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je danas u Višegradu da je problem funkcionisanja domova zdravlja blokada računa zbog neplaćenih poreza i doprinosa o čemu će upoznati Vladu Srpske, kako bi mogli pronaći najbolja rješenja.

Bogdanić je nakon sastanka sa direktorima domova zdravlja iz regije Višegrad, rekao da je dogovoreno obavezno plaćanje poreza i doprinosa za ovu godinu, a da će pitanje ranijih obaveza biti rješavano u isto vrijeme za sve zdravstvene ustanove.

„Dogovoreno je da se formira radna grupa, koja bi sa Ministarstvom i Fondom zdravstvenog osiguranja radila na utvrđivanju boljih uslova za zaključivanje ugovora sa Fondom. Predloženo je da lokalne zajednice participiraju za obezbjeđivanje sredstava u funkcionisanju domova zdravlja“, istakao je Bogdanić.

On je dodao da je Dom zdravlja Višegrad naslijedio teško stanje i da će se tek vidjeti na koji način se može pomoći, te da očekuje od lokalne zajednice da preduzme sve što može, kako bi bili usklađeni prihodi sa rashodima.

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Višegrad Snežana Đurović rekla je da očekuje poboljšanje stanja u svim zdravstvenim ustanovama, a posebno u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

„Naš račun je blokiran, a ministar Bogdanić je rekao da će to biti riješeno na način da stari dug miruje, a novi da izmirimo. On je tu da nam pomogne, ali je neophodno osnivanje radne grupe sa Ministarstvom, tako da ćemo imati rješenja za naše probleme, od Ministarstva“, istakla je Đurovićeva.

Ona je dodala da je trenutni, ukupni dug Doma zdravlja u Višegradu oko 2,5 miliona KM.

„Nadam se da će se sve lokalne zajednice uzeti aktivno učešće u prevazilaženju problema svojih domova zdravlja, jer mi pripadamo opštinama“, dodala je Đurovićeva.

Ona je navela da Dom zdravlja Višegrad ima stari vozni park, te da će načelnik kupiti novo sanitetsko vozilo i istakla da je to početak dobre saradnje Doma zdravlja i opštine.

Poslije sastanka u Domu zdravlja, Bogdanić je posjetio opštinu Višegrad, gdje je razgovarao sa načelnikom opštine Mladenom Đurevićem.

„Razgovaramo o različitim temama, a najviše o problemima Doma zdravlja. Nadam se da ćemo zajedničkim snagama prevazilaziti probleme“, rekao je Đurević.

On je dodao da će opština izdvojiti određena sredstva za kupovinu novog sanitetskog vozila, te da su u budžetu za 2017. godinu povećana sredstva za izdvajanje zdravstvu u odnosu na prethodnu godinu.

SRNA