Blago povećan broj pacijenata

13.02.2018.

U Domu zdravlja Višegrad u prošlom mjesecu povećan je broj pacijenata koji se na preglede javljao zbog respiratornih infekcija, odnosno simptoma sličnih gripu, potvrdila je direktor ove ustanove Snežana Đurović.

„Pacijenti su se najčešće javljali sa visokom temperaturom, koja traje od tri do pet dana. Kod nekih je spontano nestajala, s tim da je dosta njih imalo vrtoglavice, mučnine i povraćanje“, navela je Đurovićeva.

Ona je dodala da su simptomi poslije petog dana nestajali, tako da se radilo o infekcijama koje su započele kao virusne, a kasnije je došlo i do infekcije bakterijske prirode.

Đurovićeva je navela da se u većini slučajeva radilo o hroničnim bolesnicima, koji su već imali bolesti pluća, astmu ili bronhitis, a kod kojih je zbog vremenskih promjena dolazilo do pogoršanja osnovne bolesti.

Ona je napomenula da bi svi pacijenti sami trebalo da skidaju temperaturu, bez obzira na godine, te dodala da se djeca do godinu dana moraju javiti svom pedijatru.

„Djeca do dvije godine trebalo bi da sačekaju 24 časa i onda da ih dovedu porodičnom doktoru, a temperaturu bi trebalo skidati tuširanjem i masiranjem, a zatim uzimanjem paracetamola ili brufena, zavisno od godišta i reakcije pacijenta“, rekla je Đurovićeva.

Ona je savjetovala pacijente da provjetravaju prostorije, uzimaju što više voća i pojačaju ishranu uz uzimanje dosta tečnosti.

SRNA