Bez imenovanja članova upravnih odbora mogući problemi u ustanovama

22.03.2022.

Odbornici Skupštine opštine Višegrad razriješili su dužnosti članove upravnih odbora u nekoliko javnih ustanova u nadležnosti lokalne uprave, a novi nisi imenovani, zbog čega su iz kluba odbornika SNSD-a ukazali da će to dovesti ove ustanove u probleme i nefunkcionisanje.

Na sjednici lokalnog parlamenta juče su razriješeni dužnosti članovi upravnih odbora Centra za socijalni rad, obdaništa „Neven“, Javne sportske ustanove „Drina“, Doma kulture i Apoteke Višegrad.

Šef kluba odbornika SNSD-a Darko Andrić rekao je novinarima da će neimenovanje članova upravnih odbora dovesti ove ustanove u probleme i nefunkcionisanje, istakavši da rad lokalnog parlamenta prati niz nelogičnih i nezakonitih radnji jer, i pored ukazivanja na kršenje i nepoštovanje poslovnika, odbornici skupštinske većine nastavljaju da krše pravila.

„Razrješenjem upravnih odbora, a neimenovanjem novih članova, većina direktora je dovedena u problem. Problem je Centar za socijalni rad i obdanište `Neven`. Predlagali smo da se izaberu dva člana u obdaništu kako bi ustanova mogla da funkcioniše, a ovdje oni pokazuju da im nije važno kako će ustanova da funkcioniše“, ocijenio je Andrić.

On smatra da su nezakonito predložena razrješenja načelnika odjeljenja za inspekcijske poslove i prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević naveo je da nisu postignuti konsenzusi za upravne odbore javnih ustanova, tako da će pojedine ustanove u narednom periodu funkcionisati bez njih.

„Imali smo odluke koje su se odnosile na urbanizam, kao i brojne odluke koje se tiču produžavanje ugovora za poslovne prostore koje smo ranije dodijelili udruženjima, organizacijama, ustanovama“, rekao je Đurević.

On je istakao da je usvojena odluka koja se odnosi na bratimljenje opštine Višegrad i makedonske opštine Dojran, a odnosi se na saradnju u oblasti turizma.

Odbornici su usvojili odluku o davanju poslovnih prostora bez naknade za 12 udruženja, što će omogućiti dalji nastavak rada tih udruženja.

Skupština je počela juče i trajala duže od 14 časova.

SRNA