Besplatno mjerenje krvnog pritiska i nivoa šećera

14.05.2019.

U Višegradu je danas organizovana akcija besplatnog mjerenja krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi, povodom obilježavanja Svjetskog dana i Nedjelje Crvenog krsta.

Organizatori današnje akcije su višegradska Opštinska organizacija Crvenog krsta i volonteri Udruženja lica sa poteškoćama u razvoju „Moj prijatelj“.

Stručni saradnik u višegradskom Crvenom krstu Slavica Marković rekla je da je cilj današnje akcije preventivno djelovanje i rano otkrivanje bolesti.

„Akcija se održava radi prevencije i ranog otkrivanja bolesti, jer je poznato da se šećerna bolest u više od polovine slučajeva otkriva kada je već hronična, pa je zbog toga preventivno mjerenje nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska veoma značajno“, istakla je Markovićeva.

Markovićeva je posebno zahvalila volonterima Udruženja „Moj prijatelj“ i medicinskom radniku Dragani Mikavici na trudu i strpljenju, te pozvala građane da dođu u što većem broju, bez obzira na životnu dob.

Aleksandar Droca, koji je danas iskoristio priliku i besplatno prekontrolisao krvni pritisak i šećer u krvi, rekao je da podržava ovu akciju, jer je veoma bitno na vrijeme provjeriti ove parametre.

Akcija se održava u prostorijama Crvenog krsta u Višegradu.

SRNA