Apel građanima da ne izazivaju požare

04.03.2024.

U posljednjih dvadesetak dana na području opštine Višegrad vatrogasci su imali dnevno i po tri intervencije zbog požara izazvanih usljed čišćenja imanja, istaknuto je nakon sastanka Foruma za bezbjednost lokalne zajednice.

Starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Željko Milošević izjavio je da lijepo vrijeme podrazumijeva i rad na polju i paljenje niskog rastinja, što, kako kaže, nažalost dovodi i do požara koji mogu da se otrgnu kontroli, tako da vatrogasci imaju skoro svakodnevne intervencije.

„Svjesni smo da ljudi moraju očistiti svoja imanja ali treba voditi računa da to ne izazove veliki požar, pa je, prije samog paljenja, potrebno obavijestiti Teritorijalnu vatrogasnu jedinicu. Pozivom na broj 123 najavite kada ćete čistiti imanje i vatrogasci će izaći na teren kako bi obezbijedili minimalne tehničke uslove za sprovođenje tog postupka“, rekao je Milošević.

Dragomir Jovanović iz Civilne zaštite opštine Višegrad rekao je da je ova služba svojim aktivnostima uključena u stvaranje dobrog bezbjednosnog ambijenta na području grada.

„Civilna zaštita preduzima sve mjere iz svoje nadležnosti, nadgledamo situaciju, pratimo stanje na terenu i putem sredstava informisanja o tome obavještavamo građane“, istakao je Jovanović.

Forumu su, osim redovnih članova, prisustvovali predstavnici zajednica etažnih vlasnika sa područja opštine.

Na sastanku je bilo i riječi o aktiviranju video-nadzora s ciljem bolje bezbjednosti lica i imovine, osnaživanju protivpožarne zaštite, zaštite od elementarnih nepogoda, kao i pasa lutalica.

Sa današnjeg zasjedanja Foruma za bezbjednost lokalne zajednice upućen je apel građanima da u predstojećim danima, u kojima će biti sve više radova na imanjima, vode računa o bezbjednosti svih, te da radove na polju preduzimaju u koordinaciji sa predstavnicima Teritorijalne vatrogasne jedinice i Civilne zaštite.

SRNA