Antonić: Dodatni glas na izborima za roditelje – moguće rješenje demografske krize

01.04.2024.

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Slobodan Antonić predstavio je u Andrićevom institutu u Andrićgradu koncept „porodičnog votuma“ koji znači dodatni glas na izborima za roditelje i jednu od ideja za podsticanje roditeljstva.

Antonić je pojasnio da je riječ o potencijalnom mehanizmu za suočavanje sa izazovima demografske krize.

„Porodice u Evropi imaju sve manje dece, zbog čega političari više pažnje obraćaju na starije od 55 godina nego na porodična pitanja i ona koja se odnose na decu“, rekao je Antonić na predavanju o temi „Dodatni glas na izborima za roditelje – rješenje za demografsku krizu?“.

On je istakao da je jedno od rješenja omogućavanje roditeljima da glasaju u ime djeteta, odnosno da dobiju cijeli ili pola glasa za dijete, kako bi političari obratili više pažnje na porodice sa djecom.

Antonić je predstavio i savremenu argumentaciju u prilog zastupničkog glasanja roditelja u ime djece.

„Imajući u vidu da su deca članovi političke zajednice, zašto ne bi bila zastupljena u parlamentu tako što će roditelji pre sticanja prava glasa deteta glasati u njihovo ime“, rekao je Antonić koji je i naučni saradnik Andrićevog instituta.

On je naveo da u Njemačkoj, Francuskoj i Italiji već postoje inicijative za roditeljsko glasanje.

Antonić je, oslanjajući se na svoje iskustvo i istraživačke ekspertize, pružio uvid u istorijske korijene i konceptualne ramove „porodičnog votuma“ kao potencijalnog mehanizma za suočavanje sa izazovima demografske krize.

Ovo predavanje predstavlja važan korak ka akademskom razumijevanju i obogaćivanju dijaloga o društvenim inovacijama koje mogu imati značajan uticaj na demografsku politiku.

Saradnik Andrićevog instituta Želidrag Nikčević rekao je da ovo predavanje predstavlja početak proljećne sezone akademskih razgovora, naučnih skupova i kulturnih događaja po kojima je Andrićev institut prepoznatljiv.

„Već u aprilu imaćemo predavanje profesora Miloša Kovića i Mila Lompara koji su saradnici Instituta. Uslijediće naučni skup iz lingvistike, te brojni drugi sve do Vidovdana, kada su `Vidovdanske svečanosti`, čime se naša kulturna, umjetnička i nacionalna misija, prema zamisli direktora Instituta Emira Kusturice, efektno ispunjava“, istakao je Nikčević.

SRNA