Antić: Srbija će uvijek biti uz srpski narod u Srpskoj

14.02.2024.

Srbija će uvijek biti uz srpski narod u Republici Srpskoj, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Dejan Antić na obilježavanju Dana boraca Republike Srpske.
Antić je istakao da niko Srbiji i Republici Srpskoj ne može da zabrani da međusobno sarađuju na kulturnom, obrazovnom i privredno-ekonomskom planu.

„Republika Srpska je simbol slobode i garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima“, rekao je Antić novinarima u Višegradu.

On je podsjetio da je Srbija kao potpisnik Dejtonskog mirovnog sporazuma dužna da štiti dejtonski mirovni poredak.

On je podsjetio da je u Manastiru Dobrun položen vijenac voždu Karađorđu i da to ima veliku simboliku.

„Vožd Karađorđe je u vrijeme Prvog srpskog ustanka sa svojim ustanicima stigao do Manastira Dobrun, držao desnu obalu Drine i razmišljao o tome da pređe Drinu i stigne do Sarajeva“, napomenuo je Antić.

On je istakao da je borba srpskih ustanika iz perioda Prvog srpskog ustanka bila borba za oslobođenje od viševjekovnog turskog jarma, kao i da su ustanici podigli zastavu slobode, slomili ropske lance i uspostavili temelj za izgradnju moderne srpske države.

„Po istom modelu 200 godina kasnije borci VRS uspijeli su da odbrane Republiku Srpsku. Lažu oni koji kažu da je Srpska nastala u ratu. Republika Srpska je nastala u miru kao odgovor na proces dekonstituzacije srpskog naroda u BiH“, naglasio je Antić.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurović rekao je da su srpske snage u herojskom naletu vojnički porazile neprijatelja i omogućile vezu sa maticom Srbijom.

„Naš prirodni i najsnažniji oslonac je Srbija, čijem rukovodstvu dugujemo veliku zahvalnost za visok nivo političkog razumijevanja, kao i za brojne realizovane projekte u gotovo svim opštinama i gradovima, ali i u Višegradu“, rekao je Đurević.

On je istakao da je herojstvo srpskog vojnika, posebno iskazano u poslednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu, ne smije i neće biti zaboravljeno.

„Ono je putokaz današnjim i budućim generacijama kako se brani sloboda i čuva otadžbina“, istakao je Đurević.

On je naglasio da su Republika Srpska i njen institucionalni okvir jedini garant opstanka, dugoročnog i održivog ekonomskog razvoja i zbog toga se mora sačuvati njen ustavni kapacitet, stabilnost i snaga institucija.

Kod Centralnog spomenika na Trgu palih boraca u Višegradu danas je, u prisustvu zvaničnika Republike Srpske i Srbije, služen pomen i položeni vijenci povodom obilježavanja 220 godina od Prvog srpskog ustanka i Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpska u kojem su poginula 23.752 borca.

Prethodno je u Dobrunu kod Višegrada danas je služen parastos povodom obilježavanja Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i 220 godina od Prvog srpskog ustanka.

Obilježavanju su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, izaslanik predsjednika Republike i srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić i ministar rada i boračko–invalidske zaštite Srpske Danijel Egić.

Pored Antića i Đurevića, bili su prisutni delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Ljubica Miljanović, te predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka i boračkih organizacija regije Stara Hercegovina i opština Gornjodrinske regije.

SRNA