Andrićevo djelo vječna inspiracija i putokaz

10.06.2022.

Nobelovac Ivo Andrić ostavio je nemjerljivo kulturno bogatstvo u nasljeđe, njegova djela vječna su inspiracija i veoma često putokaz na životnim raskršćima, rekla je večeras ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić na svečanom otvaranju manifestacije „Višegradske staze“.

Trivićeva je istakla da interes za Andrićevim djelima nikada ne jenjava jer je to riznica sabranih životnih mudrosti i iskustava, koja neprestano nadahnjuje.

Ona je naglasila da Višegrad svake godine kulturnom manifestacijom „Višegradska staza“ njeguje sjećanje na Andrićevo veliko i neprolazno stvaralaštvo i afirmiše ga među svim generacijama, prvenstveno mladima.

„Sigurno je ispunjena glavna ideja ove kulturne manifestacije, a to je da Višegradska staza već punih 45 godina, koliko je duga njena tradicija, stalno podsjeća na nemjerljivu važnost čuvanja uspomene na djela velikana naše književnosti, ali i afirmaciju i podstrek u stvaranju našim savremenicima i generacijama koje tek stasavaju“, naglasila je Trivićeva.

Ona je naglasila da je Andrić trajna tekovina naše književnosti.

„U nasljeđe nam je ostavio nemjerljivo kulturno bogatstvo, što nas obavezuje da čuvamo od zaborava njegovo neprocjenjivo djelo i da usmjeravamo mlade generacije da čitaju Andrića kako bi razvijali prave kulturne, umjetničke, moralne i duhovne vrijednosti“, rekla je Trivićeva u obraćanju na otvaranju ove manifestacije.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da ova manifestacija čuva djela i životne mudrosti Andrića i da je ovo praznik umjetnosti koji oplemenjuje kulturnu scenu grada, ali i Republike Srpske.

On je naglasio da opština pruža podršku ovakvoj kulturnoj manifestaciji koja doprinosi razvoju književno-umjetničkog stvaralaštva i koja je i mjesto okupljanja književnika, pjesnika i stvaralaca. „To je naša obaveza prema velikom književniku i umjetniku Ivi Andriću“, zaključio je Đurević.

Besjedu o Andriću govorila je istoričar književnosti Žaneta Đukić Perišić, koja je skoro cijeli radni vijek provela u Zadužbini Ive Andrića u Beogradu.

U umjetničkom dijelu programa izbor tekstova iz romana „Na Drini ćuprija“ govorio je glumac Tihomir Stanić.

U muzičkom programu predstavili su se studenti Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva i virtouz na harmonici Dušan Sekulić.

Đurević je dodijelio zahvalnice istaknutim pojedincima i ustanovama za značajna ostvarenja i rezultate rada u oblasti kulture.

Društvo bibliotekara Republike Srpske u okviru programa je dodijelilo zahvalnice istaknutim pojedincima za izuzetan stvaralački rad i doprinos profesionalnom razvoju i zaštiti bibliotekarske struke.

Tradicionalna kulturna manifestacija „Višegradska staza“, posvećena nobelovcu Andriću, zatvara se sutra izvođenjem predstave „Dobrodošli u kabare“ u kojoj igraju Tanja Bošković i Rade Marjanović.

SRNA