Andrićev institut na 66. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga

20.10.2023.

Andrićev institut u Andrićgradu predstaviće ove godine sa sajmu knjiga u Beogradu svoj desetogodišnji izdavački angažman sa vrlo kvalitetnim izdanjima, potvrđeno je iz ovog instituta.

„U središtu pažnje naći će se bogat opus publikacija koji uključuje zbornike radova sa naučnih konferencija, časopise, kao i veliki broj monografija, kako naučnih, tako i naučnopopularnih“, istakli su u Institutu.

Poseban segment programa predviđen je za srijedu, 25. oktobar, u 13.00 časova, kada će u sali „Borislav Pekić“ na Beogradskom sajmu knjiga o kvalitetu i značaju izdanja Andrićevog instituta govoriti direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica i rukovodioci odjeljenja Miroslav Perišić, Milo Lompar, Miloš Kovačević i Slobodan Antonić.

U Andrićevom institutu su naveli da će ovogodišnji sajamski nastup Andrićevog instituta biti obogaćen premijernim predstavljanjem niza novih izdanja, među kojima se ističu „Rasprava o umijeću življenja namijenjena mladim pokoljenjima“ autora Raula Venegema, kao i „Književnost između politike i kulture: Branimir Šćepanović i Danilo Kiš“ autora Vesne Trijić.

Među novim izdanjima su „Taoci na neodređeno vreme: Balada o zveri“ autora Zorana Arsovića, dvotomno djelo istoričara Olega Ajrapetova „Spoljna politika Ruske imperije /1801–1914/“, te „Diplomatski spisi Milana Rakića“ autora Miladina Miloševića.

Institut je pripremio i izdanja „Lingvostilistički ogledi“ autora Tanje Rusimović, „Stil srpske proze i drame“ autora Nine Ćeklić, „Dvostruka negacija u srpskom jeziku“ autora Jelene Petković i „Uspon i pad Vukove ćirilice od Krimskog rata do Krimskog rata“ autora Siniše Stefanovića.

Biće predstavljen i zbornik sa naučnog skupa „Kraj novog svetskog poretka /1989–2022/ Srbija i Republika Srpska u svetskoistorijskim promenama“, dva zbornika sa naučnih skupova Odjeljenja za srpski jezik „Majka u srpskom jeziku, književnosti i kulturi“ i „Aktuelna pitanja morfosintakse srpskoga jezika“, kao i 50. broj „Istorijskih svezaka“.

Na sajmu će se naći „Bibliografija izdanja Andrićevog instituta /2013–2022/“ autora Gordane Stančić.

Sajam knjiga počinje sutra i traje do 29. oktobra.

SRNA