Unaprijediti rad Doma zdravlja i kvalitet zdravstvene zaštite

02.07.2019.

U Višegradu je danas održan sastanak opštinskog Odbora za zdravlje s ciljem razmatranja četvorogodišnjeg Akcionog plana održivosti zdravstvenog sistema Republike Srpske, koji je usmjeren na identifikaciju problema zdravstvenih ustanova, stabilizaciju rada i nalaženje modela za sanaciju dugova.

„Predložili smo da bude formirana grupa koja će pratiti Akcioni plan, biti u komunikaciji i preduzimati određene aktivnosti kako bi bili u koraku sa vremenom i navedenim planom“, rekao je predsjednik Odbora opštine Višegrad za zdravlje Goran Lončarević, nakon današnjeg sastanka.

On je naglasio da je u fokusu rada Odbora unapređenje rada Doma zdravlja i kvaliteta zdravstvene zaštite u Višegradu.

„Sve naše aktivnosti usmjerene su na unapređenje zdravstvene zaštite u Višegradu, praćenje reformskih zahvata i adekvatno odgovaranje na naše svakodnevne izazove“, dodao je Lončarević.

On je naglasio da se razgovaralo i o unapređenju obima dijagnostike u Domu zdravlja.

„Razgovarali smo i o edukaciji radnika u zdravstvenim ustanovama, a to se prvenstveno odnosi na zaposlene u stanicama hitne pomoći. Kako bi to podigli na jedan viši nivo, potrebno je da prođemo određenu edukativnu fazu“, rekao je Lončarević.

Direktor Doma zdravlja Višegrad Snežana Đurović rekla je da je na sastanku Odbora, osim Akcionog plana, razmatran prelazak na trezorsko poslovanje svih Domova zdravlja u Srpskoj do 2021. godine.

„Smatram da je potrebno odraditi otpis starih dugovanja, ali i prije toga detaljno osmisliti plan finansiranja zdravstvenih ustanova, pronaći uzroke gubitaka i načine za pozitivno poslovanje, a samim tim da ne budemo na teretu opštini“, kaže Đurovićeva.

Govoreći o uslugama Doma zdravlja u Višegradu, Đurovićeva je najavila da će u ovoj godini početi preventivni pregledi pacijenata.

„Prevashodni cilj je dobrobit naših sugrađana i rano otkrivanje bolesti, prije svega karcinoma, kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa“, navela je Đurovićeva i dodala da će od naredne godine ove preglede finansirati Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Sastanku Odbora za zdravlje prisustvovao je i nečelnik opštine Mladen Đurević.

SRNA