U aprilu trodnevna edukativna radionica u Andrićgradu

06.03.2019.

U Andrićgradu će početkom aprila biti održana trodnevna edukativna radionica za pobjednike konkursa učenika srednjih škola pod nazivom „Zašto je kultura /meni/ važna“, dogovoreno je na sastanku predstavnika Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i načelnika opštine Višegrad Mladena Đurevića.

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković rekla je da Ministarstvo prosvjete i kulture već drugu godinu organizuje ovaj konkurs za srednjoškolce koji im omogućava slobodu da iskažu svoj puni talenat i kreativnost u različitim oblastima umjetnosti.

„Ono što je specifično za ovaj konkurs jeste da nagrade nisu materijalne, nego iskustvene. Ove godine smo odlučili da se obratimo opštini Višegrad i njenom rukovodstvu, da ih zamolimo za saradnju i partnerstvo kada je riječ o ovom izuzetno važnom projektu u smislu razvoja publike i kulturne pismenosti u zajednici i afirmaciji talentovanih učenika“, istakla je Đakovićeva.

Ona je zahvalila načelniku opštine Višegrad na podršci i pomoći, kao i partnerstvu u realizaciji ovog projekta.

Đakovićeva je navela da je riječ o trodnevnom kampu gdje će, u saradnji sa RTRS-om i Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, biti organizovana edukativna radionica za pobjednike među srednjoškolcima u svim kategorijama u oblasti umjetnosti.

„Radionice će se snimati na raznim lokacijama, tako da će to biti prilika da djeca nauče nešto novo, da steknu nova znanja i iskustva, nove vještine u umjetnosti i stvaranju u jednoj sredini koja sama po sebi odiše umjetnošću kakav je Andrićgrad“, rekla je Đakovićeva.

Načelnik opštine Mladen Đurević zahvalio je predstavnicima Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske što su izabrali Višegrad za organizaciju ove manifestacije.

„Kroz ovu edukativnu radionicu djeca će moći da iskažu svoje kreativnosti i sposobnosti. Vjerujem da će Višegrad i Višegrađani biti pravi domaćini kao što su uvijek bili. Vjerujem da će djeca, profesori i predstavnici Ministarstva odnijeti najbolje utiske iz naše opštine“, rekao je Đurević.

On je napomenuo da se na sastanku razgovaralo i o drugim kulturnim projektima koji se održavaju u Višegradu, za koje opština ima veliku podršku resornog ministarstva.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom, raspisalo je u januaru konkurs za podršku učenicima srednjih škola u Republici Srpskoj koji imaju afiniteta za umjetnost pod nazivom „Zašto je kultura /meni/ važna?“, a koji se odnosi na šest oblasti umjetnosti.

Svi zainteresovani učenici srednjih škola bili su pozvani da dostave svoje radove o poimanju kulture i njene važnosti u društvenoj zajednici u oblasti likovne, primijenjene umjetnosti i dizajna, u oblasti fotografije, književnosti, dramske umjetnosti, te filma i muzike.

SRNA