Promocija knjige „Dosije Sarajevo“ u Andrićgradu

20.11.2018.

Promocija knjige Milivoja Ivaniševića „Dosije Sarajevo“, koja svjedoči o preko sedam hiljada srpskih žrtava u gradu na Miljacki iz proteklog rata i o imenima njihovih egzekutora od kojih još niko nije procesuiran, održana je sinoć u amfiteatru Visoke škole dramskih umjetnosti u Andrićgradu.

Autor ove knjige Milivoje Ivanišević kaže da je njegov cilj bio da se saznaju činjenice i istina o ratnim događajima, kao i da se predstavi sudbina Srba koji su živjeli u tom gradu.

„Pored toga, tu je i osporavanje mnogih teza o nekakvoj blokadi grada, o neselektivnom granatiranju, etničkom čišćenju i još mnogo zabluda propagandnog karaktera koje su nametnute u prethodnom ratu i podržane od masovnih medija, a sponzorisane od strane Zapada“, smatra Ivanišević.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović ističe da je srpsko civilno stanovništvo koje je ostalo u ratnom Sarajevu prošlo pravu golgotu na razne načine.

„Osim ubistava koja su se dešavala na raznim lokacijama, razlozi za ubijanje Srba su bili i pljačka njihove imovine, a poseban dio srpskog stradanja u Sarajevu predstavljaju i mnogobrojni logori, silovanja po javnim kućama i mučilištima i snajperisanja za šta su uglavnom optuživani Srbi“, rekao je Mastilović.

On dodaje da se o Sarajevu nikako ne može govoriti kao opsjednutom, već o duboko podijeljenom gradu, gdje su Srbi branili one opštine u kojima su bili većinsko stanovništvo.

„Da je Prvi korpus Armije BiH probio srpske linije odbrane oko Sarajeva, ništa srpsko ne bi ostalo do rijeke Drine, ne bi bilo ni Hercegovine ni Krajine, a prema tome ni Republike Srpske. Sarajevsko ratište je stvorilo Republiku Srpsku, a o sarajevskim Srbima možemo govoriti kao o najvećim stradalnicima proteklog rata, jer su i pored svih stradanja, Dejtonskim mirovnim sporazumom bili prisiljeni da napuste svoja vijekovna ognjišta“, naglašava Mastilović.

Promociji knjige prethodio je i prijem za učesnike promocije koji je upriličio načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević.