Srednjoškolci obnovili školske klupe

14.11.2018.

Učenici srednjih škola iz Višegrada, Foče i Goražda prelakirali su školske klupe u tri učionice u višegradskom Srednjoškolskom centru „Ivo Andrić“, povodom 16. novembra – Međunarodnog dana tolerancije.

Direktor Srednjoškolskog centra „Ivo Andrić“ Divna Vasić rekla je da je ovaj projekat, u okviru kojeg su učenici obavili društveno koristan rad, organizovan u saradnji sa opštinom i Misijom OEBS-a.

„Odlučili smo se da to bude uređenje školskih klupa koje su izložene vandalizmu učenika. Mislili smo da je najprikladnije da na taj način obilježimo ovaj dan“, kaže Vasićeva.

Ona je dodala da će učenici, nakon druženja u fiskulturnoj sali, posjetiti ćupriju i Andrićgrad.

„Ovo je koristan dan za učenike iz sva tri grada. Nikada nismo imali problema sa učenicima druge vjere, a našu školu pohađaju dva Bošnjaka i jedan Rus“, navela je Vasićeva.

Predstavnik Misije OEBS-a Željko Vukanović rekao je da su srednjoškolci sami dali ideju da pomognu jedni drugima.

„Mislim da je odlična ideja. Učenici će dan provesti zajedno, a ovakve aktivnosti će biti nastavljene i u narednom periodu“, istakao je Vukanović.

Predstavnik Misije OEBS-a iz kancelarije u Foči Aleksandra Klipa podržala je ovu akciju mladih, čiji je cilj promocija tolerancije i druženja.

Učenica Srednjoškolskog centra „Ivo Andrić“ Sara Marić izrazila je zadovoljstvo što je dio ove akcije koja je organizovana povodom Međunarodnog dana tolerancije.

„Danas smo renovirali školske klupe i veoma smo srećni što smo mi domaćini“, istakla je Marićeva.

Međunarodni dan tolerancije obilježen je uz podršku Misije OEBS-a u BiH, sa Koalicijom za borbu protiv mržnje iz Foče i Višegrada.

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu /UNESKO/ 1995. godine ustanovila je 16. novembar za Međunarodni dan tolerancije, dan koji podseća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas.

SRNA