Delegacija Višegrada u posjeti Moskvi

11.05.2018.

Na poziv zvaničnika opštine Zvenigorod, u moskovskoj oblasti, delegacija Višegrada je boravila u posjeti tokom koje su dogovorane mogućnosti bratimljenja ove dvije opštine.


Delegacija iz Višegrada je učestvovala i u svečanostima obilježavanja Dana pobjede, „Paradi pobjede“ i „Besmrtnom maršu“, u znak sjećanja na veliku pobjedu u Drugom svjetskom ratu.


Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević izrazio je zahvalnost Vladimiru Sidorovu i gradonačelniku Aleksandru Smirnovu za poziv i za za uspostavljanje prijateljskih odnosa.
„Nadam se da ćemo uskoro potpisati sporazum o bratimljenju naših gradova, a s obzirom da 21. septembra obilježavamo slavu opštineVišegrad, pozvali smo delegaciju Zvenigorod da, na čelu sa gradonačelnikom Aleksandrom Smirnovom, posjete Višegrad i nadamo se da će naš sporazum tada biti potpisan“, istakao je Đurević.

On je dodao da se razgovaralo i o drugim vidovima saradnje ova dva bratska naroda.
„Naši prijatelji Rusi pomogli su nam kada nam je bilo najteže i mi to ne smijemo zaboraviti. Nastavićemo da njegujemo dobre bratske odnose, na zadovoljstvo svih“, napomenuo je Đurević.

Šef kluba Srba u Vijeću naroda Pero Petrović istakao je značaj ovakvih susreta, kao i da očekuje da će inicijativa o bratimljenju biti uskoro realizovana.


Šef kluba SNSD-a u Skupštini opštine Višegrad Darko Andrić zahvalio je domaćinima na gostoprimstvu i naglasio da će Višegrad i dalje nastojati da uspostavlja i razvija dobru saradnju sa svim dobronamjernim pojedincima, gradovima i regionima, a sve u cilju napretka i razvoja Višegrada.

Gradonačelnik gradskog okruga Zvenigorod Aleksandar Smirnov naglasio je da ova dva grada vezuje mnogo zajedničkih stvari i da su jako sretni što vide prijatelje iz Višegrada i da se nadaju učvršćivanju bratskih veza i dva grada i dva naroda.

Član parlamenta zvenigorodske oblasti Vladimir Sidorov istakao je da je mnogo puta bio u Republici Srpskoj i Višegradu, da ga mnogo stvari veže za te prostore i ljude i da je jako sretan što se to prijateljstvo pretvara u zvanično bratimljenje.

Sastanku su prisustvali i Evgenij Rižov i Ekatarina Liznukova, zamjenici gradonačelnika, Larisa Belorusova, predsjednik skupštine gradskog okruga Zvenigoroda, Dmitrij Golubkov, član moskovske oblasne Dume, a ujedno i predsjednik košarkaškog kluba „Himki“ iz Moskve kao i predsjednik rusko-srpskog prijateljstva Savo Cvijetinović.