Otvorena spomen česma

19.09.2017.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević i predsjednik Udruženja iseljenih Srba iz Srednje Bosne Božidar Škobić, simboličnim presjecanjem vrpce, otvorili su u naselju Garča spomen česmu, koja je izgrađena u znak sjećanja na početak gradnje novog naselja u ovom gradu prije 21 godinu.

„Obećali smo stanovnicima Garče da ćemo  uraditi  javnu česmu sa spomen pločom, koja će da im služi za sjećanje na njihovu  veliku istarjanost da u teškim vremenima  izgade sebi  krov  nad glavom“, kazao je Đurević na ceremoniji otkrivanja spomen česme u ulici  „Deveti januar“.

Predsjednik Udruženja iseljenih Srba iz Srednje Bosne Božidar Škobić rekao je da dolaskom u Višegrad članovi nisu željeli ulaziti u tuđu imovinu, već su bili odlučni da na goloj zemlji počnu graditi krov nad glavom.

„Uspjeli smo da smjestimo mnoge porodice uz pomoć Vlade Republike Srpske,  opštine Višegrad i međunarodnih isnstitucija“, istakao je Škobić.

On kaže da će spomen česma ostati trajna  uspomena  i ponos  njihovim potomcima.

Dobrovoljnim radom, spomen česmu je izgradio Dušan Vuković.

Opština  je u poslednjih nekoliko mjeseci  uložila sredstva u  završetak saobraćajnice u jednom dijelu ovog  naselja,  postavljena je zaštitna ograda u dužini oko 200 metar,a a u planu je nabavka  novih kontejnera i postavljanje ulične rasvjete tamo gdje je to neophodno.