Studenti i profesori iz 18 zemalja na Skupu slavista

04.09.2017.

Studenti i profesori iz Kine, Irana, Rusije, Bjelorusije, SAD i još 13 zemalja učestvovali su na Skupu slavista u Andrićgradu koji je organizovao Međunarodni slavistički centar pri Filološkom fakultetu u Beogradu, a tema skupa bila je „Mehmed paša Sokolović u romanu Na Drini ćuprija“.

Rukovodilac Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta Aleksandra Vraneš rekla je juče novinarima da su učesnici imali priliku da upoznaju „blagodeti srpskog jezika, književnosti i kulture“.

„Veliko je zadovoljstvo jer smo okupili 60 studenata iz 18 zemalja. Oni su ovde sa namerom da uče srpski jezik i širiće znanje o nama u celom svetu“, navela je Vraneševa.

Profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Jovan Delić istakao je da je prirodno da se u Višegradu govori o Mehmed paši Sokoloviću.

„Mehmed paša Sokolović obeležio je 16. vek srpske i turske istorije, a da su Sokolovići, njegovi rođaci, bili cela jedna dinastija srpskih patrijarha, počevši od Makarija, Antonija, koji su podigli Manastir Piva“, naglasio je Delić.

Lektor Srpskog jezika na univerzitetu Sorbona u Parizu Jelena Mihajlović rekla je da se Andrićeva djela čitaju i izučavaju u cijelom svijetu, pa su samim tim i predmet brojnih istraživanja.

„On ima mjesto koje mu pripada. Andrićeva djela su dio našeg redovnog programa koji istražujemo sa studentima na osnovnim i master studijama“, rekla je Mihajlovićeva.

SRNA