Zaštititi prirodne vrijednosti Drine i Tare

26.07.2024.

Predstavnici nadležnih institucija Republike Srpske i Republike Srbije danas su na sastanku u Višegradu razgovarali o daljim koracima koji će biti preduzeti kako bi se formalno i pravno moglo krenuti u realizaciju prekograničnog projekta „Zaštita prirodnih vrijednosti Drine i Tare“.

Državni sekretar Ministarstva za zaštitu životne sredine Srbije Sara Pavkov rekla je novinarima da dva nacionalna parka, Tara i Drina, spajaju Republiku Srpsku i Srbiju i da je danas razgovarano i o tome kako da se njima što bolje upravlja.

„Iskustva koja imamo u Srbiji, a vezana su za zaštitu životne sredine i proglašenje zaštićenih područja prenijećemo kolegama iz Republike Srpske kako bismo zajednički valorizovali prirodne vrijednosti i zaštitili sve što je značajno“, istakla je Pavkov.

Direktor Zavoda za zaštitu prirodnog i kulturno-istorijskog nasljeđa Republike Srpske Jasna Malešević navela je da je na sastanku razgovarano i o proširenju granice zaštićenog područja Drina na području opštine Višegrad. Ona je dodala da će o tome biti postignut dogovor sa nadležnim ministarstvima.

Maleševićeva je naglasila da je važno i da se u rješavanje problema plutajućeg otpada aktivnije uključe i Republika Srpska i Republika Srbija, kao i nadležna ministarstva Federacije BiH i Crne Gore.

Vršilac dužnosti direktora Šumskog gazdinstva /ŠG/ „Panos“ Jelena Suslovski rekla je da je ovo drugi sastanak s ciljem zaštite biodiverziteta na području Tare i Drine.

„Cilj nam je da se područje kojim gazdujemo pridruži zaštićenim područjima jer ono graniči sa nacionalnim parkom Tara i sa Mokrom Gorom. Plan je da područje ŠG `Panos` od 20.000 hektara dobije poseban status kako bi se bavilo zaštitom flore i faune“, navela je Suslovski.

Sastanku su prisustvovali načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, uprava preduzeća „HE na Drini“, predstavnici preduzeća „Šume Republike Srpske“, kao i predstavnici Nacionalnog parka „Drina“ i zaštićenog područja Mokra Gora.