Pčelarima podijeljeni start paketi

01.07.2024.

U Višegradu je danas podijeljeno 20 „start-ap“ paketa za članove Udruženja pčelara u okviru opštinskog projekta finansiranja nevladinih i neprofitnih organizacija za razvoj rurarnih sredina.

Predsjednik Udruženja pčelara Višegrad Aleksandar Masal rekao je da je prošlogodišnja podjela bila plodonosna, te da je na 10 podijeljenih, na tim staništima napravljeno čak 30 rojeva.

„Danas poklanjamo 20 košnica sa kompletnim rojevima, od toga je osam start paketa za pčelare koji su i lani bili obuhvaćeni podjelom kako bi mogli da umnože svoja društva, dok je 12 za nove članove Udruženja“, istakao je Masal.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević naglasio je da je riječ o vrlo vrijednim ljudima čiji će rad lokalna uprava podržavati i ubuduće.

„Imamo obećanje Ministarstva trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara da će biti realizovan još jedan projekat, a riječ je dodjeli novih košnica ovom udruženju, što će dodatno osnažiti njihov rad“, istakao je Đurević.

Član Udruženja Milijana Janjić smatra ovaj paket značajnom podrškom.

„Već godinu dana suprug i ja razmišljamo o bavljenju pčelarstvom i ovo nam mnogo znači. Vjerujem da ćemo uspjeti da održimo košnicu i doprinesemo razvoju pčelarstva na području naše opštine“, rekla je Janjićeva.

Pčelar Darko Đurić rekao je da je prošle godine dobio prvu košnicu.

„Uz pomoć predsjednika Udruženja i svih pčelara sada imam 10 košnica, idem dalje i neću stati“, naveo je Đurić.

Udruženje pčelara Višegrad trenutno ima 85 članova sa 2.200 društava.