Od naredne godine patrijarh visoki pokrovitelj Velike Andrićeve nagrade

28.06.2024.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim Porfirijem dogovoreno da od naredne godine bude visoki pokrovitelj dodjeljivanja Velike nagrade Ivo Andrić, uz aistenciju Andrićevog instituta i vlasti Republike Srpske.

Dodik je istakao da je odluka Emira Kusturice da se formira Andrićev institut bila istorijski važna, te naveo da ova ustanova danas ima ne samo regionalni, nego i svjetski značaj.

„A mi iz Reublike Srpske smo to podržali u želji da to bude posvećeno ne samo Andriću, nego i našoj pažnji prema tom pitanju“, rekao je Dodik novinarima u Andrićgradu.

Govoreći o dodjeli Velike nagrade Ivo Andrić piscu Abdulrazaku Gurni, dobitniku Nobelove nagrade za književnost 2021. godine Dodik je naveo da to samo pokazuje značaj Andrićevog instituta.

Prema njegovim riječima, vlasti Republike Srpske će u narednim godinama obezbijediti dodatnu logistiku i sredstva kako bi se u Andrićevom institutu okupila najvažnija svjetska imena u književnosti, te da će se u narednom periodu dodjeljivati nagrade za najboljeg stranog i domaćeg pisca.

Uručenje prestižne Velike nagrade Ivo Andrić centralni je događaj tradicionalnih „Vidovdanskih svečanosti“ u Andrićgradu.

 

Svečanom uručivanju nagrade koju dodjeljuje Andrićev institut prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, Njegova svetost patrijarh Srpski Porfirije, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir, ministar trgovine i turizma Srpske Denis Šulić, kao i zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

Dodik je zajedno sa Njegovom svetosti partijarhom Srpskim Porfirijem, idejnim tvorcem Andrićgrada Emirom Kusturicom i ostalim zvaničnicima nakon svečanosti otišao na plovidbu Drinom.