Gurnu i Radojičiću uručena Velika Andrićeva nagrada

28.06.2024.

Nobelovcu Abdulrazaku Gurnu i srpskom pjesniku Saši Radojičiću danas je u Andrićgradu uručena prestižna Velika nagrada Ivo Andrić.

Ovo priznanje koje dodjeljuje Andrićev institut Gurnu i Radojičiću uručio je direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica na svečanosti kojoj prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije i ministri u Vladi Srpske Željko Budimir i Denis Šulić, kao i zamjenik predsjedavjuće Savjeta ministara Staša Košarac.

Radojčić je nagradu dobio za najbolju knjigu zbirku pjesama „Tobogan“, a Gurna za životno djelo.

Ovu odluku donio je tročlani žiri Želidrag Nikičević, Milo Lompar i Slađana Ilić, koja je i predsjednik.

Ona je rekla da su Radojčić i Gurna dostojanstveni dobitnici Velike nagrade Ivo Andrić, koju dodjeljuje Andrićev institut.

Gurna je u obraćanju prilikom uručenja nagrade rekao da mu je ova nagrada velika čast.

„Pročitao sam Andrićevo djelo `Na Drini ćuprija` i posthumno objaljeni roman `Omer paša – Latas`“, rekao je Gurna i zahvalio na nagradi.

On je istako da književnost proširuje vidike i uvjerava u čovječnost.

Radojčić je u obraćanju rekao da svaki pjesnik govori svojim jezikom, te da taj jezik određuje pogled na svijet.

„Pjesnika čini to što nastoji da što više pročisti svoj jezik. Andrićeva rečenica je savršena, istovremeno bogara i jasna. Andrićeva rečenica obavezuje svakog pisca“, rekao je Radojičić.

Ova nagrada se dodjeljuje od 2016. godine u Andrićgradu, a ustanovljena je u čast jedinog srpskog i jugoslovenskog nobelovca Ive Andrića.

Veliki nagradu Ivo Andrić utemeljio je Andrićev institut 2015. godine na inicijativu Emira Kusturice.

Dodjeljuje se u dvije kategorije – za životno, književno stvaralaštvo, koje predstavlja ukupni doprinos književnosti i kulturi i za najbolju knjigu objavljenu u Republici Srpskoj i Srbiji tokom godine.