Mitropolit Hrizostom: Srbi na putu istine i pravde

28.06.2024.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom poručio je u Andrićgradu da je opredjeljenja Svetog srpskog kneza Lazara na Vidovdan koje srpski narod nastavlja punih šest vijekova predstavlja put istine i pravde.

U vidovdanskoj besjedi nakon Svete arhijerejske liturgiju u Hramu Svetog cara Lazara, mitropolit Hrizostom je istakao da danas kao i na Veliki petak ništa ne treba govoriti, nego samo ćutati i razmišljati, jer je današnji dan sjećanje na veliko stradanje srpskih junaka na Kosovu.

„Kada danas obilježavamo Vidovdan razmišljajmo u toj kategoriji o srpskom opredjeljenju. Ono što je najuzvišenije kod opredjeljenja srpskog kneza Lazara na Vidovdan je kada pred Boj na Kosovu kaže da je za malena zemaljsko carstvo, baš kao što je i naš ovozemaljski život, a nebesko neprolazno! To opredjeljenje je i opredjeljenje srpskog naroda punih šest vijekova, a ono je na putu istine i pravde“, poručio je mitropolit Hrizostom.

Domaćin ovogodišnje slave bio je Vladimir Bradonjić iz Višegrada.

Nakon liturgije i lomljenja slavskog kolača prošla je litija do Trga palih boraca, gdje je služen parastos svim srpskim vojnicima stradalim od Kosovskog boja do danas.

U litiji su, osim sveštenstva i brojnih građana, bili ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić i načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević.

Na Vidovdan 2011. godine, velikim performansom, u kojem su učestvovali Hor i Simfonijski orkestar RTS-a, uz pratnju zvukova građevinskih mašina, započela je gradnja budućeg Andrićgrada.

Na Vidovdan 2013. godine u Hramu Svetog cara Lazara i kosovskih mučenika služena je prva liturgija i tadašnji vladika zahumsko-hercegovački Grigorije osveštao je temelje ove crkve.

Andrićgrad, čiji je idejni tvorac proslavljeni režiser Emir Kusturica, izgrađen je od kamena i u njemu se nalazi Gradska uprava, bioskop „Doli Bel“, Andrićev institut, upravna zgrada preduzeća „He na Drini“, pozorište, Akademija lijepih umjetnosti, hotel, trgovi, te Hram Svetog cara Lazara i svih srpskih mučenika.

SRNA