O značaju banjskog liječenja i psihoterapije u zaustavljanju multiple skleroze

17.05.2024.

Na predavanju o multipli sklerozi koje je danas održano u Višegradu povodom mjeseca borbe protiv ove bolesti, posebno je ukazano na značaj banjskog liječenja i psihoterapije u zaustavljanju napredovanja oboljenja.

Na predavanju koje je organizovalo Udruženje oboljelih od multiple skleroze Sarajevsko-romanijske regije, psihoterapeut Vera Janković istakla je koliko je psihoterapija važna za oboljele od multiple skleroze.

„Ljudi su cjelovita bića, ne samo tjelesna ili umna. Kako um djeluje na tjelo tako je i obrnuto, te je iz tog razloga veoma važno da slušamo poruke našeg tjela. Multipla skleroza je nešto na šta mi sami možemo da utičemo odnosno da djelujemo snagom uma“, poručila je Jankovićeva.

Predsjednik Udruženja oboljelih od multiple skleroze Sarajevsko-romanijske regije, koje pokriva 14 opština i broji 264 člana, Nataša Tomić rekla je da je cilj predavanja podizanje svijesti građana o ovoj bolesti.

„Jednostavno pokušavamo da građane upoznamo sa tim da je multipla skleroza nešto sa čim se živi, te da oboljeli treba da budu prihvaćeni kao sastavni dio društva, odnosno kao i svaki drugi zdrav čovjek“, rekla je Tomićeva.

Ona je dodala da je to bolest koja se ne vidi golim okom, čovjek može izgledati savršeno zdravo, a u stvari je obolio.

„Neke od posljedica mogu biti oduzetost ekstremiteta, gubitak vida ili slabljenje funkcija svih organa, u suštini mozak ne šalje informacije organima da rade“, navela je Tomićeva.

Predavanju je prisustvovala i doktor Lidija Obradović Bursać iz Atomske banje u Trepči koja je istakla da se rehabilitacijom u Atomskoj banji funkcionalno stanje pacijenata značajno popravlja i zaustavlja se proces napredovanja bolesti.

„Ova banja posjeduje termomineralnu vodu koja je specifičnog sastava i povoljno djeluje na oporavak pacijenata. Preporučeno je da pacijenti u ovoj banji borave po 21 dan dva puta godišnje“, dodala je Obradović Bursać.

Predavanje o multipla sklerozi održano je u Kulturnom centru „Ivo Andrić“ pod pokroviteljstvom opštine Višegrad.

Svjetski dan borbe protiv multipla skleroze obilježava se 30. maja.