Obilježena godišnjica smrti Ive Andrića

13.03.2024.

Učenici i profesori Srednjoškolskog centra /SŠC/ „Ivo Andrić“ iz Višegrada položili su cvijeće na spomenike nobelovcu Ivi Andriću kod višegradske ćuprije i u Andrićgradu povodom 49 godina od smrti velikog srpskog pisca.

Profesor srpskog jezika i književnosti Dijana Inđić Milošević kaže da učenici SŠC „Ivo Andrić“ rado učestvuju u obilježavanju datuma koji su vezani za život nobelovca, kao i u analizi njegovih djela.

Ona je napomenula da su uključeni u projekat NAUM koji sprovode Republički pedagoški zavod i Ministarstvo prosvjete i kulture, a cilj je promocija talentovanih i nadarenih učenika.

„Mi smo za temu odabrali Andrića i njegove junake. Pošto znaju da su Andrićevi junaci bili stvarne ličnosti, dok čitaju njegova djela učenike zanima gdje su to oni živjeli u Višegradu i kakav im je bio način života“, dodala je Miloševićeva.

Učenik trećeg razreda gimnazije David Tasić kaže da mu je uvijek velika čast da učestvuje u obilježavanju godišnjica koje su vezane za lik i djelo slavnog pisca.

„Kroz dosadašnje školovanje dosta smo čitali pripovjetke Ive Andrića, a tek slijedi vrijeme kada ćemo se detaljnije upoznati sa njegovim književnim radom“, rekao je Tasić.

Emilija Šupić, učenik trećeg razreda gimnazije, kaže da kroz projekat NAUM đaci ponovo oživljavaju junake iz romana „Na Drini ćuprija“.

„Zadovoljstvo nam je što imamo tu privilegiju da živimo u Višegradu, gdje se događa radnja romana, pa će nam to kao i pomoć naših profesora umnogome olakšati da uspješno završimo ovaj projekat“, rekla je Šupićeva.

Nobelovac Ivo Andrić umro je na današnji dan prije 49 godina, a iza sebe je ostavio veliki književni opus.

Andrić je rođen u mjestu Dolac kod Travnika 9. oktobra 1892. godine, a preminuo u Beogradu 13. marta 1975. godine. Bio je srpski i jugoslovenski književnik i diplomata Kraljevine Jugoslavije između Dva svjetska rata.

U mladosti je bio pripadnik pokreta „Mlada Bosna“, a diplomirao je i doktorirao u austrijskom Gracu.

Godine 1961. dobio je Nobelovu nagradu za književnost za roman „Na Drini ćuprija“.

Bio je član Srpske akademije nauka i umjetnosti. Njegova najpoznatija djela su „Na Drini ćuprija“, „Travnička hronika“, „Prokleta avlija“, „Gospođica“ i „Jelena, žena koje nema“, razne pripovijetke i drugo.

SRNA