Višegrad i Višegrađani ne daju svoje, ali poštuju tuđe, za razliku od Hasečićeve koja priziva rat i širi mržnju

12.01.2024.

Višegrad je mjesto mira i tolerancije, u kojem se prihvataju, uvažavaju i poštuju različitosti, a ne širi mržnja i priziva rat kako to rade Bakira Hasečić i njeno udruženje, navodi se u saopštenju Višegrađani koji su stali u zaštitu svojih sugrađana protiv kojih je Udruženje „Žena-žrtva rata“ podnijelo krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH, jer je grupa navijača Crvene zvezde iz Višegrada 8. januara organizovala bakljadu u čast Dana Republike Srpske.

„Naša opština je jedna od onih u koju se vratio značajan broj Bošnjaka, koji vode normalan život sa svojim komšijama Srbima i niko od nas Višegrađana nema problem s tim. Imamo puno pravo da obilježavamo svoje praznike, kao što imaju i Bošnjaci ili Hrvati“, poručili su građani ove opštine, izrazivši ogorčenje činjenicom da predsjednik ovog udruženja Bakira Hasečić već godinama u svojim medijskim istupima i sramnom samoreklamom preko leđa nevinih ljudi iznosi gnusne laži i podnosi neosnovane prijave.

Oni su istakli da je Novak Knežić, protiv kojeg je Hasečićeva podnijela prijavu jer je, kako je navela, objavio snimak bakljade na svom Jutjub kanalu, profesionalni snimatelj, čovjek koji nema mrlje u svojoj biografiji, poznat po svom umjetničkom radu, toleranciji i potpunoj apolitičnosti.

Oni su podsjetili i da je Knežić dugo vremena radio i za BHT, te da nikada nije bilo primjedbi na njegov rad i profesionalizam, ali da se sada našla Bakira da ocjenjuje njegov rad i podnosi krivičnu prijavu protiv njega.

„Novak Knežić je umjetnik posvećen svom poslu – snimanju. Možda je to, prema mišljenju Hasečićeve, njegov ‘zločin’ što pošteno radi i pošteno zarađuju platu da bi izdržavao svoju porodicu!? Interesantno je da su upravo njegove kadrove nezakonito koristili autori dokumentarnog filma o stradanju Bošnjaka u Višegradu. Očigledno da se i njima svidio Knežićev rad“, istakla je grupa građana Višegrada koji su ocijenili nečuvenim da se protiv njega i N.N. lica podnose prijave Tužilaštvu BiH i to zbog objave video-snimka.

Podsjetivši Hasečićevu da je u svim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj organizovano obilježavanje Dana Republike, te da su organizovani vatrometi i bakljade, ova grupa građana je upitala zašto Hasečićevoj smeta baš Višegrad, Novak Knežić i N.N. lica!?

„Da li mi, Bakira, treba da se odrekenemo srpske zastave, srpske oficirske kape, Dana Republike i svega srpskog da bi ti bila mirna!? Ili da se odreknemo Ćuprije!? S obzirom na to koliko sebi daje za pravo, možda će nam Bakira u dogledno vrijeme zabraniti i da hodamo tim simbolom Višegrada ili samo uz njenu dozvolu ili ausvajs koji bi nam dodjeljivao njen prijatelj Kristijan Šmit!?

Ti koji je plaćaju da izlazi u javnost izjavama punim mržnje prema svemu što je srpsko, samo čine štetu njoj i nikome drugom. Višegrad će i dalje, na njenu žalost, ostati opština tolerancije i suživota, gdje se prevazilaze vjerske različitosti i ne vraća se u prošlost, već gleda u budućnost, ali nijedan Srbin se neće odreći Republike Srpske. Mi nikoga ne vrijeđamo, poštujemo tuđe, slavimo i ne damo svoje, kao što i Bakira slavi svoje, samo što mi za razliku od nje ne prizivamo rat i 90-te godine zarad svoje promocije“, poručili su Višegrađani.

Oni su podsjetili Hasečićevu i da u Republici Srpskoj ne postoji visoki predstavnik, te da onaj koga ona naziva tako i priziva da preduzme mjere protiv Višegrađana koji slave Dan Republike može da djeluje samo na području FBiH.

„Republika Srpska je slobodna teritorija, u kojoj narod i njihovi legalno i legitimno izabrani predstavnici donose odluke, a ne samozvani stranci i protektori“, poručili su Višegrađani.

SRNA